Pe 26 aprilie, s-au împlinit 30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare și care a contaminat radioactiv o zonă extrem de extinsă. Această accident nuclear a fost una dintre cele mai puternice dovezi ale efectelor catastrofale pe care le pot avea radiațiile asupra omului și nu numai.
În prezent se discută despre amenințări nucleare, despre posibile pericole privind radiațiile care provin din diferite surse cu care ne întâlnim frecvent, produse electronice, aparate medicale sau chiar un simplu zbor cu avionul.
Acum, poți, în loc să suspectezi, să detectezi nivelul de radiații folosind aplicația Ray Detect.
Creată de o echipa de tineri dezvoltatori români de aplicatii web și mobil de la compania Soma Social, aplicația Ray Detect detectează, folosind senzorul camerei foto a telefonului, radiațiile ionizante, X și Gama, care reprezintă un adevărat risc pentru sănătate și un potențial pericol ascuns.
Astfel, orice posesor de telefon mobil cu sistem de operare de tip iOS, poate să-și transforme mobilul în detector de radiații.
Aplicația Ray Detect – detectorul tău personal de radiații
Pentru a obține o calibrare cât mai exactă și rezultate cât mai bune, au fost făcute teste și calibrări în laborator, folosind echipamente profesionale, dar și în afara laboratorului, la Cernobîl și la înaltă altitudine.
Ray Detect este ușor de utilizat, funcționează fără ajutorul altor dispozitive și fără o conexiune internet, este precalibrată și detectează rapid, în doar câteva secunde, dacă există radiații în zona în care te afli.
Aplicația îți pune la dispoziție un calendar dar și o hartă a măsurătorilor, ca să poți monitoriza evoluția în timp și în diferite locuri a nivelelor de radiații detectate.
Aplicația Ray Detect este disponibilă în mai multe limbi și poate fi descărcată oriunde in lume, de pe App Store.