Sa vedem cum se procedeaza exact.
Pericolul cel mai mare in asemenea situatii este dat de posibila deshidratare. Scaunele moi si repetate pot conduce la eliminarea mult prea rapida a apei din organism, ceea ce va conduce la o functionare improprie a sistemului circulator si a celui nervos, lucru care va va aduce rapid la spital.
Daca diareea nu este insotita si de voma, poti incerca sa continui sa il hranesti normal, la san sau cu lapte-formula. In cazul in care acest lucru nu este posibil sau nu este suficient, medicul iti va recomanda o solutie electrolitica de uz pediatric. Va fi buna si aromata si probabil ca nu va fi respinsa de cel mic, stai linistita.
Evita, insa alte lichide de la tine in crezi cu putere ca l-ar putea ajuta: apa minerala, sucurile diluate sau nu, bauturile pentru atleti – toate contin zahar care mobilizeaza si mai multa apa in intestine si agraveaza diareea.
Daca puiul e deja intarcat, poti continua sa-l hranesti cu mancare solida. Recomandarile clasice sunt: banane, orez, suc de mere si paine prajita. Nu trebuie sa excluzi insa nici optiunile mai moderne, de la cerealele integrale, la legume si carnuri slabe, fara a omite iaurturile probiotice, menite sa-i refaca flora intestinala. Repetam, e vorba de copilasii ce se apropie de doi anisori si care au deja tot mai putine restrictii alimentare.
In rest, nu-ti mai ramane decat sa pui in practica ceea ce descriam in introducere, adica sa-l stergi si sa-ipastrezi poponetul in forma. Dar nu uita sa chemi doctorul daca pe langa diaree apar fie episoade repetate de varsaturi, fie sange in scaun, fie temperatura peste 38,3, masurata – da! - rectal.