In unele culturi, prezenta lor predestineaza viitorul, caracterul si personalitatea copilului, insa adevarul este ca semnele din nastere sunt cauzate de modificari genetice care de cele mai multe ori nu cauzeaza alte probleme de sanatate, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.
Citeşte mai multe articole din secţiunea Specialişti Feminis.ro.
Cele mai frecvente semne din nastere sunt cele vasculare si pigmentare. Hemangioamele infantile si hemangioamele congenitale se incadreaza in categoria semnelor din nastere vasculare, usor de recunoscut prin culoarea rosie sau albastra, in functie de profunzimea, tipul de vase de sange si nivelul de oxigenare al sangelui din constitutia lor. Ele pot aparea in orice zona a corpului, frecvent la nivelul capului si fetei.
Hemangioamele infantile sunt cel mai important de recunoscut si tratat extrem de precoce. Ele nu sunt prezente la nastere, se dezvolta in primul an de viata, de multe ori in primele saptamani si, de obicei, involueaza in primii 2 ani de viata.
Initial acestea se prezinta sub forma unor pete de culoare rosie si ulterior devin palpabile, in final prezentandu-se sub forma unor placi sau umflaturi de culoare rosie – albastra. Majoritatea sunt inofensive, insa in unele cazuri rare atrag atentia medicilor.
Hermagioamele localizate in regiunea fetei pot fi asociate cu anomalii ale vascularizatiei creierului, inimii, arterei aorte, cu defecte ale ochilor sau cu prezenta de hemangioame ale cailor respiratorii.
Parintii trebuie sa le acorde o atentie deosebite hermagioamelor care isi fac aparitia la nivelul fetei, fiind important sa fie observate si tratate prompt atunci cand par sa creasca intr-un ritm rapid sau cand se afla in apropierea ochilor, nasului sau gurii, pentru a evita complicatii.
Tratamentul trebuie initiat in unele situatii in primele saptamani de viata, sub supravegherea unei echipe multidisciplinare formate din pediatri si dermatologi.
Cel mai frecvent aceste hermagioame sunt tratate cu creme pe baza de dermatocorticoizi sau, sistemic, cu propranolol, o substanta care la adulti scade frecventa cardica si tensiunea arteriala si care a inlocuit terapia cu prednison insotita de efecte adverse. In general, dupa ce involueaza, in zonele afectate apar cicatrici, pete sau textura a pielii modificata, probleme care pot fi corectate in viitor, in general chirurgical.
Hemangioamele congenitale sunt prezente inca de la nastere, atunci cand au dimensiuni maxime, luand forma unor placi sau umflaturi de culoare rosie-albastra, la fel ca hemangioamele infantile complet dezvoltate.
Exista 3 tipuri: cele rapid involutive, care dispar in primele 18 luni de viata (cele mai frecvente), cele non-involutive care nu dispar, si altele care se rezolva doar partial. Prezenta a mai mult de 5 hemangioame se poate asocia cu hemangioame ale organelor interne.
Ele sunt in general inofensive, medicii decizand de cele mai multe ori sa urmareasca atent acest tip de hemangioame care involueaza fara tratament, evitand astfel expunerea micutilor la tratamente care se pot complica si care necesita anestezie generala.
O evaluare clinica atenta si observatie a simptomelor, in special celor neurologice, poate inlocui si investigatiile suplimentare precum rezonanta magnetica, ce necesita anestezie generala, sau ultrasonografia (ecografia), care ofera informatii putine, dar poate identifica comunicarea cu structuri profunde.
La fel ca in cazul hemangioamelor infantile, parintii trebuie sa urmareasca cu atentie hemangioamele congenitale mai ales atunci cand sunt de dimensiuni mari, localizate in apropierea ochilor, gurii sau nasului, deoarece pot genera obstructii respiratorii, tulburari de vedere, sangerare, infectie. Tratamentul imediat vizeaza controlul local al sangerarii si infectiilor.
In cazul celor non-involutive, tratamentele sunt de cele mai multe ori chirurgicale, combinand o varietate de tehnici, precum vaporizare folosind diverse tipuri de dispozitive laser, excizii chirurgicale sau cu laser ablativ. De multe ori, interventiile se realizeaza mai tarziu in viata din cauza riscurilor anesteziei generale la varste fragede.