M-a impresionat felul in care mi-a spus, dupa euforia momentului. "Era cinci dimineata, eu nu dormeam si stiam ca ma asteapta un efort fizic pe care nu l-am mai facut niciodata. Mi-am dat seama ca daca as lua decizia sa nu ma mai prezint si m-as intinde catre alarma ceasului sa il opresc nu as mai avea nicio problema de somn si as adormi in minutele urmatoare. M-am jucat cu ideea de a renunta si n-am renuntat. Dar nici n-am avut parte de somn".
Cred ca povestea ei este reprezentativa pentru felul in care oamenii destepti reusesc sa se foloseasca de propriile lor temeri pentru a face lucruri extraordinare. Cea mai importanta lectie? Sa nu privim frica ca pe un inamic, ci ca pe un proces care ne poate ajuta.
Cine controleaza frica?
Problemele pot aparea atunci cand le dai voie temerilor sa iti dicteze viata si fiecare alegere, atunci cand le lasi sa te inconjoare, impreuna cu grijile si anxietatea, si atunci cand iti fac viata mai trista.
Prima lectie despre temeri este foarte simpla: lasa-te in voia lor si nu incerca sa scapi de ele, ci doar sa le conduci. Gandeste-te ca provocarile si temerile sunt unele dintre cele mai importante feluri in care evoluam si invata sa iti privesti teama ca pe un aliat si nu ca pe un posibil inamic.
Seteaza-ti propriile teluri!
Cine spune ca trebuie sa iti fie teama doar inainte de o intalnire cu "seful cel mare" si niciodata inainte de o sedinta cu parintii? Daca e sa ma intrebati pe mine, eu am avut emotii si la prima lectie de dans, si nu ma obligase nimeni sa fiu acolo.
Cel mai bun fel in care poti invata nu numai sa traiesti alaturi de temerile tale, ci sa le si imblanzesti, este sa alegi sa faci ceea ce vrei si sa iti setezi obiective rationale si care sa nu tina seama nici de temerile tale, nici de parerea celor din jur. Vrei sa mergi sa mananci singura la pranz fara nicio carte la indemana? Iti doresti o bursa? Visezi sa faci un curs care te-ar face fericita? Fa ceea ce simti!
S-ar putea sa fii o persoana care nu scapa de frica decat in momentul in care plonjeaza cu capul inainte si in acest caz ar trebui sa lasi putin prudenta excesiva la o parte si sa actionezi. Vei vedea ca nu e deloc usor sa renunti la control, dar ca nu trebuie sa te concentrezi pe ceea ce s-ar putea intampla negativ (ai putea esua, in cel mai rau caz, si asta nu ti-ar servi decat pentru a face un pas inainte), ci pe ceea ce vei realiza daca nu te gandesti la temeri.
Chiar si oamenii de succes au temeri!
Ai impresia ca exista persoane care traiesc lipsite de temeri? Frica nu ocoleste pe nimeni si, daca ai avea curiozitatea sa intrebi o persoana de succes "Cand te-ai intalnit ultima oara cu teama?", raspunsul ar fi, cel mai probabil, ultima oara cand au facut ceva pentru prima oara. Sportivii nu se pot odihni inaintea competitiilor, actorii si cantaretii au intotdeauna emotii inainte sa intre pe scena, chiar si oamenii obisnuiti, ca tine si ca mine, se emotioneaza atunci cand trimit un raport important sau cand e in joc o prezentare importanta. Nu esti singura care trece prin asta, toti cei din jurul tau au temeri.
Daca ar intreba-o cineva pe prietena mea, ca la scoala, "Cu ce idee ai ramas dupa ce s-a terminat maratonul?" ea v-ar spune, asa cum ne-a spus si noua ieri: "Cu un vis. Si mi-am dovedit ca sunt capabila ca atunci cand imi doresc ceva sunt capabila sa strang din dinti si sa trec peste saptamani de nesomn si agitatie, peste crampe si dureri".