Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa treceti cu bine de perioada de criza.
Planificati-va bugetul familial
Foarte putini dintre noi construiesc un asa numit buget familial, in care sa enumere sumele ce urmeaza a le cheltui in perioada urmatoare si mai ales destinatia acestora.
Intocmirea unei astfel de liste poate sa para agasanta, mai ales atunci cand nu stiti sigur daca va vor ajunge banii pentru tot ce va doriti. Cu creionul in mana, insa, puteti sa descoperiti ca exista resurse suplimentare, cum ar fi diversele produse pregatite in gospodaria proprie, sau repararea unor obiecte pe care initial doreati sa le inlocuiti. Acestea pot diminua considerabil cheltuielile lunare curente.
Prioritizati cheltuielile
O alta modalitate ce poate ajuta eficient planificarea unui buget este impartirea cheltuielilor lunare in 3 categorii simple:
- Obligatorii;
- cheltuieli dorite;
- cheltuieli neobligatorii.
In categoria cheltuielilor obligatorii pot intra: plata utilitatilor, a chiriei, alimentele, medicamentele, plata ratelor bancare sau a leasingului, facturile de telefon si TV, transportul s.a. Chiar si aici se pot face unele imbunatatiri, alegand, de exemplu, produse mai convenabile, sau programand cumparaturile in mari centre comerciale, unde pot aparea reduceri semnificative.
Sfatul nostru: platiti facturile si ratele la termen, pentru a evita penalitatile. Daca apar dificultati si nu ati efectuat aceste plati, contactati neaparat institutia de unde ati contractat creditul! Solutia "salvatoare" poate veni chiar de la consultantul de credit, ce va poate oferi alternative avantajoase pentru dumneavoastra!
In categoria cheltuielilor dorite se pot include aparatele electronice moderne, de exemplu. Sigur, acestea sporesc confortul zilnic, insa pentru ca depasim o perioada mai dificila, putem privi lucrurile ca o amanare temporara, si nu ca o renuntare. Si reinnoirea mobilierului se poate face prin aplicarea unor culori vesele, sau cu ajutorul unor huse noi. Revistele de profil sunt pline de idei interesante si foarte putin costisitoare.
Sfatul nostru: incercati sa evitati cumparaturile impulsive! Se intampla uneori, sa "nu putem rezista" in fata unei perechi de pantofi sau a unei posete "ultima moda", dar e bine sa tinem cont de momentul in care facem acesta achizitie, unul diferit de etapele de crestere economica cu care ne obisnuisem, reflectata in cresteri salariale frecvente.
Lista cheltuilelilor neobligatorii poate fi privita ca o schimbare a modului de viata, daca ne gandim ca putem inlocui o iesire la restaurant cu prietenii cu o cina pregatita acasa, in maniera festiva. Atmosfera poate fi chiar mai reusita si mai intima decat la restaurant!
Incercati exercitiul planificarii bugetului cel putin trei luni si masurati apoi felul in care s-a imbunatatit administrarea banilor dumneavoastra!4 pasi utili
1. Intocmiti o lista de venituri si cheltuieli
Intocmirea unei liste de venituri si cheltuieli nu exclude nevoia de resurse financiare suplimentare, fie ca sunt pe termen scurt, fie ca sunt implicate de un proiect de anvergura, cum ar fi lucrarile de reparatii si reamenajare a locuintei, sau achizitionarea unui autoturism.
In astfel de cazuri, inainte de a lua o decizie, e bine sa cereti sfatul unui consultant de credit. Numai asa veti putea fi convins ca decizia dumnevoastra va fi una responsabila: un credit reprezinta un angajament fata de institutia de la care l-ati contractat.
2. Optati pentru un credit in moneda in care sunteti platit
Este recomandabil ca in cazul in care va decideti sa contractati un nou credit, acesta sa fie in moneda in care sunteti platit. Un alt element important sunt, desigur, dobanda, pe care va recomandam sa o alegeti in varianta fixa pe toata durata creditului. In acest fel veti sti care sunt datoriile dumneavoastra, si va fi mai usor sa intocmiti cat mai corect lista de cheltuieli lunare. La Cetelem toate creditele sunt in lei, iar ratele si dobanda sunt fixe pe toata durata creditului. Mai mult, ne gasiti in toata tara, in majoritatea magazinelor de bunuri de folosinta indelungata – mobila, electrocasnice, amenajari interioare, etc.
3. Alegeti creditele pe perioada de 2, maximum 3 ani
Ca recomandare suplimentara, e bine ca in acest interval dificil sa alegeti creditele pe perioada de 2, maxim 3 ani. Aceasta implica si o programare, o etapizare a proiectelor pe care le aveti, dar ne aflam intr-un moment mai tensionat si o datorie pe termen mai scurt e mai usor de integrat in bugetul familiei.
Un credit rambursat corect catre o instituite specializata inseamna incredere castigata, transformata de cele mai multe ori in oferte promotionale ulterioare. Cetelem acorda o atentie deosebita clientilor sai fideli, si deruleaza anual un plan de promotii dedicate acestora.
4. Cardul de credit - o solutie care va ajuta sa evitati efectele crizei
Un caz aparte este reprezentat de cardul de credit, un instrument modern si flexibil, un fel de credit de nevoi imediate pe perioade scurte, un ajutor real in administrarea venitului lunar. Cardul se dovedeste foarte util atunci cand apare un surplus de cheltuieli inainte de salariu, cheltuieli ce ar putea fi apoi acoperite in perioada urmatoare. Avantajul marii majoritati a cardurilor de credit existente pe piata este perioada de gratie. Practic, puteti utiliza o suma de bani pentru cumparaturi la comercianti, suma pentru care nu se plateste nici o dobanda daca e rambursata integral in cursul perioadei de gratie.