A doua metoda de gradinarit este metoda organica. Aceasta abordare vede gradina ca un ecosistem si foloseste regulile naturii pentru a produce plante sanatoase care sunt rezistente la microbii daunatori. Gradina organica functioneaza pe urmatoarea idee: trebuie sa folosesti plantele atent, astfel incat sa creezi un echilibru natural. Un exemplu clasic este cel al trandafirului si al usturoiului. Daca sunt plantate alaturat, acestea vor ajuta intreg ecosistemul din gradina ta.
Cum iti pregatesti gradina pentru primavara
Incepe cu pajistea. Da cu grebla pentru a scapa de plantele moarte, de frunze si de crengute. Lasa aerul si lumina sa treaca prin sol, astfel ca iarba sa creasca in voie. Apoi mai arunca un strat de seminte pentru a avea un gazon bogat, insistand pe locurile care "au chelit". Uda bine, in fiecare zi, pana cand vezi ca iarba incepe sa creasca. Daca de-a lungul iernii ai avut copacei sau tufele protejate cu diferite materiale de frig, acum e momentul sa le lasi libere. Tot acum poti planta copacei sau tufe noi. Nu lasa buruienile sa se adune, cum vezi una smulge-o imediat, asa vei avea mai putin de lucru de-a lungul anotimpului.
Partea cu plantatul florilor de primavara poate incepe inca din toamna, dar "acest lucru este cam riscant deoarece bulbii sunt sensibili, iar pe parcursul iernii acestia pot ingheta", spune Cristina Marinescu, horticultor la Hollandia Green. Deci, pentru a evita o astfel de neplacere, poti planta bulbii chiar in primavara, avand siguranta ca vor inflori tot in primavara. Trebuie sa te hotarasti ce plante si ce flori vei alege pentru gradina. Poate vrei sa ai o gradina in totalitate mov, sau din contra, una in care sa se regaseasca toate culorile. Imagineaza-ti o gradina cu tonuri de albastru si purpuriu, plina de zambile - nu sunt numai foarte frumoase, dar miros si bine. Poti chiar sa-ti desenezi o mica harta a gradinii, ca sa-ti faci o idee despre cum va arata cand totul va fi inflorit. Daca vrei sa ai gradina inflorita primavara, cumpara inca din toamna bulbi de narcise, lalele, zambile, irisi, pastreaza-i intr-un loc rece, apoi planteaza-i inainte de sezonul rece. La inceputul primaverii vor fi primii care infloresc.Bulbii: pot fi plantati toamna sau primavara. Sezonul de inflorit pentru bulbi este destul de lung: din februarie pana in iunie. Nu trebuie neaparat sa pui bulbii de acelasi fel unii langa altii, arunca-i la intamplare pe pamant, astfel se vor imprastia si vei obtine un rezultat mai natural. Foloseste intotdeauna bulbi tari, fara puncte moi, acoperiti in intregime de foita lor protectoare. Cand il plantezi ai grija sa-l pui cu radacina in jos, ca sa creasca normal. La finalul sezonului poti sa scoti bulbii din pamant si sa-i pastrezi intr-un loc rece pana in urmatoarea toamna.
Acum sa trecem la flori; sunt cateva flori specifice primaverii care nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta.
Narcisa: este apreciata in special pentru mireasma ei si pentru faptul ca pe o singura crenguta cresc mai multe flori. Nu necesita o ingrijire speciala, iar daca o uzi o data pe saptamana este de ajuns pentru o inflorire bogata. Florile narcisei dureaza mult, iar bulbii isi revin foarte bine in fiecare an. Dupa un anumit timp vei observa ca narcisa ta infloreste mai putin, atunci este momentul sa o reintineresti. In iulie dezgroapa bulbii si conserva-i in camere racoroase, planteaza-i apoi in septembrie. Exista mai multe varietati de narcise cu diferite culori: galben, alb, roz, portocaliu.
Laleaua: este si ea una dintre cele mai populare flori ale primaverii si, desi este deseori asociata cu Olanda, este o floare ale carei origini se gasesc in Turcia. Cuvantul "lalea" in limba turca inseamna turban. Lalelele dureaza din aprilie pana in mai si pot creste pana la un centimetru si ceva pe zi. Ziua isi deschide florile, iar noaptea si le inchide.
Zambilele: daca ai plantat bulbii la mijlocul lui noiembrie, atunci sigur vei avea flori la inceputul lui martie. Zambilele arata mai bine daca sunt plantate mai multe, unele langa altele, decat in rand.
Irisul: este o planta perena, cu flori galbene sau mov. Ii place soarele, dar nu refuza nici umbra. In mitologia greaca Iris era zeita curcubeului, fiind un emisar al zeilor. Nu uita sa-i pastrezi solul umed tot timpul.
Brandusele: sunt ideale pentru o gradina cu pietre. Infloresc la inceputul primaverii si le place soarele din belsug. Ai grija la veverite, le place sa manance bulbii de branduse. O solutie ar fi sa plantezi bulbii un pic mai adanc ca sa nu le permiti veveritelor sa sape dupa ei.