Sunt doua tipuri de oameni in lume: cei care traiesc de pe o zi pe alta si cei care au o viziune, privesc inainte, departe si vad oportunitatile, dar si amenintarile. Natalia Hatalska face parte din a doua categorie si priveste foarte departe in noua ei carte “FutureMakers. Today”.
Privind spre anul 2039, cartea sa include interviuri cu o serie de futuristi celebri despre tot felul de lucruri - de la cercetarea la nivelul creierului, la orasele viitorului si bani. Cei de la Fastcoexist au selectat cateva idei importante, care pot fi considerate predictii.
1. Producatorii auto vor vinde kilometri, nu masini
Oamenii Mileniului 3 nu mai au au o cultura a masinilor, asa cum o aveau parintii lor, din generatia trecuta. Din ce in ce mai putini oameni obtin permisul de conducere si isi cumpara masini. Ce inseamna acest lucru pentru viitorul companiilor auto?
“Ceea ce vad este ca uneori pentru consumatori accesul este mai important decat proprietatea. Acum cativa ani am intrat intr-un parteneriat cu Zipcar. Ce ne place la Zipcar este ca ei nu spun ca inchiriaza masini, de fapt spun ca vand masini pentru cateva ore la un moment dat. Si eu cred in asta”, spune Sheryl Connelly, vizionarul de la Ford Motor.
Connelly se asteapta la un sistem de transport mai diversificat si delimitarea dintre transportul public si cel privat sa se estompeze: “Bill Ford, CEO-ul nostru, spune ca vor fi mai multe forme de transport si sisteme de tip car-sharing, inchirieri, toate aceste elemente facand parte din viitor”, adauga Connelly.
2. “Backup la creier”
Hatalska l-a intervievat si pe pe fizicianul Michio Kaku, care a vorbit despre viitorul cercetarii la nivelul creierului, incluzand doua mari proiecte cu finantare publica in Uniunea Europeana si in Statele Unite.
“Cu un milliard de euro, UE vrea sa creeze o simulare a creierului cu ajutorul computerelor, in timp ce SUA au un proiect paralel, usor diferit, care va consta in monitorizarea tuturor cailor neuronale ale creierului uman”, precizeaza acesta.
“Brain 2.0 inseamna sa ai o copie de backup a creierului tau. In principiu, daca mori, copiile backup inca vor fi acolo, deci, intr-un sens mai ciudat, aceasta va fi o forma de imortalitate”, explica fizicianul.
Descopera si alte predictii indraznete pe dailybusiness.ro.
Citeste si:
Predictii Globurile de Aur 2015: Cele mai apreciate filme de pana acum
Predictii Oscar 2015 - Filmele favorite ale criticilor
Ce ne rezerva viitorul apropiat: 10 predictii stiintifice pentru anii urmatori