"Cu siguranta, cumparaturile inseamna ceva diferit pentru fiecare om in parte", spune Paco Underhill, autorul cartii "De ce cumparam: Stiinta shoppingului".
Paco Underhill a studiat timp de 20 de ani acest aspect al vietii femeilor si este de parere ca putem folosi cumparaturile in scopuri diverse: ca terapie, ca recompensa, ca metoda de a pierde vremea, drept scuza pentru a iesi din casa sau chiar ca metoda de a intalni un potential partener.
"Ador sa primesc prin posta cataloagele preferate si sa ma tolanesc in pat pentru o ora sau doua, inainte de culcare. Indoi colturile paginilor cu obiecte care imi plac, imaginandu-mi cum ar fi sa le cumpar, sa le am.", spune o femeie din Rochester. New York, potrivit howstuffworks.com.
O femeie din Fairfax, Virginia, vine sa confirme efectul benefic al cumparaturilor: "Cand cumpar lucruri pentru nepotii mei parca vad altfel viata."
Shoppingul aduce bucurie
Oricare ar fi motivul pentru care mergi la cumparaturi, esential este ca te face sa te simti mai bine, fiind ca o forma de terapie. Este benefic sa te recompensezi sau sa te consolezi cumparandu-ti ceva ce iti place.
Cumparaturile - instinct primar
Cumparaturile necesita procesarea informatiei in vederea achizitionarii. Femeile poseda calitati innascute in acest sens. In timp ce barbatii sunt "vanatorii", femeile sunt "strangatorii", spune Mary Symmes, asistent social specializat pe problemele femeilor.
"Diferenta este innascuta in ceea ce priveste abilitatea de a scana, de a analiza si de a face alegeri. Femeile tind sa cheltuie bani in vederea imbunatatirii mediului in care traiesc, de a creste calitatea vietii. Face parte din instinctul de autoconservare."
Shopping - socializare si satisfactie
Shoppingul este o activitate care le permite femeilor sa interactioneze. Studiul realizat de Paco Underhill subliniaza faptul ca atunci cand doua femei merg impreuna la cumparaturi investesc mai mult timp in "procesul de cumparare" decat in achizitionarea efectiva.
Astfel, cumparaturile devin un fel de aventura comuna. Potrivit statisticilor, o femeie petrece 8 minute si 15 secunde pentru a achizitiona ceva atunci cand este insotita de o persoana de sex feminin. Daca este insotita de copii, va petrece in medie 7 minute, timp ce se reduce la 5 minute daca este singura si la aproximativ 4 minute daca are alaturi un barbat.
"Cand doua femei merg la cumparaturi impreuna, vorbesc, se sfatuiesc si cantaresc indelung pana sa ia o decizie si de aici rezulta timpul prelungit petrecut in magazine.", concluzioneaza Underhill. Shoppingul este o activitate sociala, in urma careia se creeaza legaturi intre femei. In procesul de cumparare, femeile fac schimb de opinii si se complimenteaza reciproc, facand din acesta o experienta benefica.
"Banii reprezinta energie stocata, congelata, iar eliberarea acestora prin cumparaturi ofera o noua perspectiva asupra vietii.", spunea Joseph Campbell. Femeile din ziua de azi au o putere de cumparare semnificativ crescuta fata de trecut. Multe dintre ele profita de acest lucru. Shoppingul, in formele lui variate, le ofera nenumarate posibilitati de a-si oferi clipe de placere.
Este indicat ca femeile sa profite de efectele benefice ale acestei activitati, in limita permisa de buget, evident, shoppingul putand fi considerat o forma de terapie.
Obsesiile si slabiciunile la shopping - Ce spun despre tine!
Shopping alert - Scapa de cosmarul marimilor nepotrivite!
Tinuta potrivita in functie de ocazie: 4 outfituri pentru diva din tine