Precum celelalte Sfinte Taine şi aceasta se oficiază tot în cadrul Bisericii, iar cea mai potrivită zi este una de duminică, după ce mirii şi slujbaşii au participat la Sfânta Liturghie. Potrivit Bisericii Sfintei Cruci şi a Sfântului Vasile cel Mare "cununia astfel săvârşită se încheie pentru toată viaţa şi legătura se desface doar prin moartea unuia dintre parteneri sau prin faptul că unul dintre ei este necredincios celuilalt, situaţii în care soţul fidel sau văduv se poate recăsători."
Înainte de cununia religioasă, mirii trebuie să se pregătească atât trupeşte cât şi spiritual prin câteva zile de post şi participarea la cel puţin o cateheză, la care să afle mai multe despre îndatoririle soţilor şi traiul în familie, după care trebuie să se spovedească, pentru a intra curaţi în noua lor viaţă împreună. Însă nu au voie să se căsătorească rudele de până la gradul al 6-lea (în cazul celor prin alianţă) şi al 7-lea (în cazul celor de sânge).
La Cununie trebuie aduse:
Certificatul de căsătorie civilă al mirilor;
Verighetele;
Lumânările de cununie;
O sticlă de vin roşu dulce şi pişcoturi.
Părintele Ilarion Argatu spunea în cartea sa "Despre Căsătorie" că "certificatul de căsătorie civilă al mirilor este obligatoriu pentru că o relaţie binecuvântată cu două tipuri de legături este mai puţin posibil să se detrame. O dată deoarece se merge după legea statului şi a două oară, pentru că cei care să zicem că ar dori, la un moment dat, să se despartă, este posibil să evite sau măcar să amâne acest pas, în condiţiile în care trebuie făcute mai multe drumuri şi viaţa lor ar fi expusă. Astfel se evită despărţirea din motive greşite, mândrie sau motive copilăreşti."
În plus, pentru ca slujba să se poată oficia, naşii trebuie să fie cununaţi religios ortodox, ambii miri să fie creştini ortodocşi şi pentru evitarea suprapunerilor ulterioare trebuie respectată ora programării, iar ţinuta să fie decentă şi cei prezenţi să fie atenţi la slujbă.
După ce mirii intră în Biserică, cineva stă în faţa altarului cu lumânările aprinse (de obicei chiar naşii) şi preotul ţine slujba, citind din Psalmul 127, iar cei prezenţi în Biserica şi care se presupune că spre binele lor trebuie să fie atenţi, cânta la fiecare stih: "Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!"
Conform site-ului crestinortodox.ro, cuplurile care vor să se căsătorească în 2017, trebuie să ţină cont de faptul că nu se fac nunţi:
În toate zilele de post de peste an;
În zilele Praznicelor Împărăteşti şi în ajunul acestora;
În săptămâna Lăsatului Sec de carne (19 februarie - 25 februarie);
În Postul Sfintelor Paşti (26 februarie - 16 aprilie);
În Săptămâna Luminată (17 aprilie - 23 aprilie);
În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (12 iunie - 28 iunie);
În Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august - 15 august);
În postul Naşterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie);
În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie), dar cel mai bine este să se vorbească direct cu preotul de la Biserica unde se va oficia căsătoria, pentru a verifica exact dacă data propusă este bună.
Cununia religioasă ca la carte
Sfânta Taină a Nunţii este a şasea Taină a Bisericii, prin care li se împărtăşeşte mirilor harul dumnezeiesc, care sfiinteste relaţia celor doi. Căsătoria este prezentă atât în Vechiul Testament, cât şi în Noul Testament, în care Mântuitorul Iisus Hristos a ridicat-o la rang de Taină, luând parte la Nunta din Cana Galileii.