Jeni Chiriac: "Fanteziile tin de creativitate si implicit imaginatie; ele pleaca adesea de la lucruri si experiente reale, putand depasi adesea granitele acestora. Insa ceea ce este important de stiut este ca atunci cand spui fantezie este departe de a spune dorinta!"
Cand am o dorinta, explica specialistul, automat exista si presiunea nevoii si necesitatea satisfacerii; cand spun fantezie, mintea mea se deschide, ochii mei cad in reverie si starea de bine ma inunda si ma poate face mai sugestibila la anumite activitati! E important cum alegem sa vorbim despre noi ca si fiinte sexuale; fantezia este motorul, energia ce ne anima pe langa dorinta sexuala nascuta din bio-chimic si atractia nascuta de partener!
Multe voci ale unor terapeuti sexuali sustin faptul ca ar fi mai bine ca unele fantezii -de exemplu cele legate de schimbul de parteneri sau de orgiile sexuale- sa nu aiba loc in cadrul unei relatii de cuplu frumoase, pentru ca acea relatie se poate eroda. Am vrut sa descoperim care este parera psihosexologului Jeni Chiriac despre acest subiect.
"Cu viata noastra putem face aproape orice cu conditia sa nu ii perturbam sau afectam cu deciziile si alegerile noastre pe ceilalti! Cand vorbim de cuplu, nu mai vorbim de el sau ea, ci de noi, ei, voi; depasim granitele individuarii si vorbim de dimanica de cuplu, relatia de cuplu, filozofia de cuplu, idealurile si obiectivele cuplului etc. Vorbim de ceea ce au in comun cei doi, el si ea, vorbim despre ceea ce cei doi impartasesc.
Multor femei le este teama sa isi exprime fanteziile sexuale sau sa recunoasca faptul ca le-ar placea sa puna in practica scenarii, sa li se faca mai mult sex oral, sa fie dominate, sa domine...etc. Cum ar putea proceda pentru a se exprima astfel incat nici sa nu isi sperie partenerul (daca ar veni in dormitor imbracata ca o Dominatrix fara sa fi vorbit inainte ar putea avea surprize neplacute)?
Fantezia se poate transpune in realitate prin joc! Jocul este cel care ofera cuplului arena mentala dedesfasurare departe de reprosuri, etichetari, ideea de perversiune etc! Teama se naste din prejudecati, educatie restrictiva, cultivarea sentimentului de rusine fata de dorinta, fata de placere si asumarea acestei placeri etc. Astfel adesea cel ce isi doreste ceva este nevoie sa aplece mai intai asupra lui insusi si apoi asupra celuilalt! Cand vin cu inima indoita, cand imi este rusine de ceea ce simt si imi doresc, pot trezi in celalalt Parintele autoritar, Copilul adaptat, Copilul razvratit, Persecutorul, Justitiarul etc si raspunsul sa nu fie cel asteptat.
Ce trebuie sa te intrebi inainte de a pune fanteziile in practica?
Intrebarea principala este, sustine Jeni Chiriac: sunt pregatit?
Ce imi doresc cu adevarat?
Cine sunt eu in acele fantezii?
Ce reprezinta acele fantezii pentru mine?
Care sunt nevoile mele?
De ce anume ma tem?
Ce spune fantezia ta despre tine?