Stii cum se intampla, de fapt? E exact ca atunci cand suntem incredibil de bine dispusi si vedem peste tot in jurul nostru numai zambete, oameni veseli si locuri frumoase si, evident, lucruri triste, oameni singuri sau bolnavi si locuri urate atunci cand suntem intr-o dispozitie mai putin buna. Astfel, atunci cand ne gandim ca vom fi dezamagite si/sau ranite, vom fi mereu in defensiva, lucru care nu ne va ajuta sa ne putem apropia cu adevarat de o alta persoana.
Barierele emotionale in cuplu
Expertii sustin ca una dintre cele mai importante aspecte ale dragostei este intimitatea. Si asa cum un cuplu casatorit sau care are o relatie stabila de mult timp nu este garantul ca intre cei cei doi exista cu adevarat o intimitate emotionala sau spirituala, teama de intimitate sta ascunsa in spatele problemelor anumitor cupluri.
Multi dintre noi avem impresia ca daruind mai mult vom face ca relatia de cuplu sa mearga din ce in ce mai bine. Doi terapeuti care formeaza un cuplu, Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt sustin, insa, ca "(...) ar trebui ca persoanele dintr-un cuplu sa invete sa primeasca mai bine darurile pe care partenerul ni le ofera deja. Este surprinzator cat de des complimentele, afectiunea si incurajarile unui partener se lovesc de armura pe care un partener nefericit o ridica imprejurul sau", scriu acestia in cartea lor "Receiving Love".
Cum poti proceda?
Si astfel ajungem sa ne comportam ca niste copii uraciosi si nazurosi, care prefera sa dea cu piciorul intr-o jucarie pe care si-o doreau in loc sa se bucure de ea. Cum facem noi asta? Nu luam in serios laudele omului iubit, il banuim ca exagereaza, criticandu-i momentul ales, refuzand sa ascultam sau simtindu-ne stanjeniti de dovezile de iubire. Cei doi terapeuti de cuplu sustin ca cel mai simplu ar fi sa invatam sa iubim la celalalt exact lucrurile pe care le uram la propria persoana. Astfel, e simplu sa iubim la cineva calitatile pe care le posedam si noi –sau unele asemanatoare- dar este mult mai greu sa invatam sa iubim la cealalta persoana exact lucrurile pe care le facem si noi si care nu ne plac.
Iar daca nu stii la ce sa te gandesti ai putea prelua una dintre ideile celor doi terapeuti, care sustin ca ar trebui sa invatam sa observam ceea ce proiectam asupra altora, lucrurile pe care le criticam des si cu pasiune. Daca, de exemplu, ne acuzam mereu partenerul ca este o persoana nervoasa, noi am putea suferi de o nervozitate latenta si pe care sa fi fost obligati sa ne-o inabusim. Iar daca vom invata sa acceptam o trasatura de caracter pe care nu o suferim la partener o vom accepta -inconstient- si in ceea ce ne priveste.
Cu mult rabdare si perseverenta ai putea schimba in bine intreaga ta optica asupra relatiilor de cuplu si ai putea invata faptul ca intimitatea este lucrul cel mai pretios in ceea ce priveste cuplul.