Am descoperit, insa, uriasa responsabilitate pentru "cuplul viitorului", cuplu pe care relatiile noastre si felul nostru de a privi sexul, dragostea si casatoria il influenteaza.
"Gradul de deschidere al fiecaruia este extrem de variat. Modul in care un tanar va fi educat si tipologia sa de personalitate il pot face mai mult sau mai putin vulnerabil, libertin sau dornic de stabilitate in viata sa afectiva.", ne spune Jeni Chiriac. Felul in care tinerii de astazi vor fi educati si felul in care vor interactiona cu ceilalti ii vor modela. Dar care le vor fi cele mai importante temeri? Cati dintre ei vor mai crede in casatorie?
Barza vine mai rar?
Psihoterapeutul Jeni Chiriac apreciaza ca "ca si in cazul generatiilor noastre, teama de intimitate va fi crescuta. Unele persoane ajung sa confunde libertatea interioara cu cea exterioara. Mai exact spus, se creeaza o disociere intre acele persoane si Eul lor."
Specialistul continua, prin a ne explica una din tendintele generatiilor viitoare, mostenita tot de la generatiile trecute. "Tendinta spre concubinaj ar putea fi prezenta la ei, si s-ar putea explica printr-o tot mai mare teama de casatorie", spune Jeni Chiriac.
Un studiu realizat de Greenberg Quinlan Rosner in SUA incerca sa determine felul in care generatia Y (cei nascuti intre 1977 si 2001) privesc familia si casatoria. Oamenii sunt din ce in ce mai dispusi sa isi creasca copiii in familii mono-parentale, dar si sa traiasca in concubinaj si sa isi creasca copiii astfel, fara a simti nevoia unei casatorii.
Acest studiu sprijina spusele lui Jeni Chiriac, aratand faptul ca femeile (!) si nu barbatii participanti la acest sondaj in masa sunt cele mai cinice si cele care cred mai putin in casatorie. Aceasta tendinta se bazeaza pe faptul ca ii vad pe posibilii lor soti mai putin dispusi sa isi asume responsabilitatile unei familii si, mai ales, pe faptul ca numarul mic al casniciilor fericite si rata extrem de mare a divorturilor le-a influentat felul in care vad institutia casatoriei.
E adevarat ca, spre deosebire de bunicile si mamele noastre, fetele nu se mai gandesc la casatorie inainte de a-si termina studiile si de a fi, macar partial, "pe picioarele lor." Si sunt convinsa ca niciuna dintre noi nu isi va educa fiicele astfel incat acestea sa vada in casatorie singura lor realizare in viata, si ca le vom spune sa astepte pana cand se vor considera mature inainte de a face acest pas. In plus, intr-un documentar realizat de PBS in acest an, "Generation Next" se putea observa cu usurinta faptul ca tinerele americane prefera sa isipuna propriile nevoi inaintea viitoarei familii, si sa profite de anii tineretii pentru a calatori, a studia si a avansa in cariera si ca isi amana -uneori la nesfarsit-propria viata de familie.
Exista si teorii care spun ca generatiile viitoare vor avea o tendinta spre unisexualitate, in sensul in care femeia si barbatul se vor identifica atat de bine unul cu celalalt, incat nu vor mai exista mari diferente intre ei. Jeni Chiriac spune ca exista posibilitatea ca acei specialisti sa aiba dreptate, dar ca ne putem astepta si la surprize din partea generatiilor urmatoare.
Important pentru noi este sa nu mai pasam responsabilitatea societatii si a institutiei familiei generatiilor viitoare si sa constientizam importanta pe care familia de astazi o are asupra familiei copiilor nostri.
- tinerii de astazi si cei nascuti in generatiile de dupa ei ar invata sa comunice din ce in ce mai bine, spune Jeni Chiriac. Ar putea folosi tehnologia nu pentru a se departa de ceilalti, ci pentru a se apropia.
- nu s-ar departa de bucuriile si placerile simple: adierea vantului, placerea de a vedea o picatura de apa curgand, imaginea cerului in oricare moment al zilei, etc
- cei tineri ar invata sa puna accent pe bogatia interioara si nu pe acumularea banilor si a posesiunilor materiale
- generatiile viitoare ar pierde din dorinta de a demonstra celorlalti ceva si nu ar alege, spune psihoterapeutul, un partener potrivit pentru a fi manipulat mai usor, ci unul pe care sa il placa si aprecieze cu adevarat.