Maria si Mihai nu mai sunt de mult porumbeii indragostiti, abia sositi din luna de miere. Sunt casatoriti de 16 ani si cred cu tarie ca o casnicie fericita depinde doar de cei doi parteneri si modul de a pune problema atunci cand apar inerentele probleme.
Cristina si Alex se cunosc de aproape opt ani, sunt casatoriti de doi ani si sustin ca inca mai descopera cum functioneaza o casnicie. Cu toate acestea, au acceptat sa ne impartaseasca din experienta lor in ceea ce priveste viata de cuplu dupa ce ai spus "Da!".
1. Sexul trebuie planificat
"Nu ai cum altfel. Si dupa aia ii auzi ca se plang. Daca te astepti ca totul sa fie asa cum era pe vremea cand va intalneati de doua ori pe saptamana si fiecare intalnire se termina cu o noapte in flacari, e normal sa fii dezamagit. Adauga niste ani in plus, oboseala, un copil sau doi si un sef care nu intelege ce sunt acelea obligatii conjugale sau viata in afara serviciului si iti faci o idee referitor la nevoia de planificare a sexului.", marturiseste Maria, o femeie casatorita de 16 ani, care ne spune cu mana pe inima ca este fericita de viata sexuala de dupa casatorie, atata timp cat se respecta acea "norma" impusa.
"Impusa e mult spus", subliniaza Maria. "Vorbim mai degraba de programarea unui act pe care ambii parteneri si-l doresc. Daca unul dintre cei doi simte ca ii este impus actul sexual, deja avem alta problema."
In plus, am aflat de la ei ca "ora de sex" se schimba radical, altfel viata sexuala a cuplului are de suferit. "La 20 de ani, e firesc sa ai parte de nopti intregi pline de pasiune. Dar dupa ani si ani de nopti nedormite, nu mai poti avea pretentia sa te mai tina bateria. La un moment dat, eu si Maria ajungeam acasa epuizati dupa ora 10 seara, fiindca insistam sa mai iesim in oras dupa serviciu, si inainte ca vreunul dintre noi sa apuce macar sa se gandeasca la sex, unul adormea cu siguranta si gata distractia. Pana cand am descoperit, sa-i zicem asa, partida de la ora cinci. Cand terminam cu munca, nu stim cum sa ajungem mai repede acasa, pentru o partida de sex, pana se intorc copiii. Avem noroc ca acum sunt marisori si au obiceiul de a petrece mult timp pe la prieteni, invatand sau distrandu-se.", povesteste Mihai.
2. Te mariti cu el, cu familia lui, cu job-ul lui si cu prietenii lui!
"Cine spune ca l-ai luat pe el si nu pe-ai lui, se insala amarnic!", ne spune Maria.
Cand spui "Da!", le deschizi usa si celor din viata lui, iar daca tu ai deja un sot, fiind maritata 24 de ore din 24 cu munca, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte a te prezenta la altar, potrivit celor spuse de cei Maria si Mihai.
"Casatoria nu-i joaca de copii si trebuie sa ai in vedere tot ce inseamna partenerul de viata, de la cat de multi prieteni are, la cat de mult timp petrece la locul de munca. Daca ai obiectii in ceea ce priveste unul dintre aceste aspecte, e cazul sa discutati serios, altfel juramintele voastre sunt bune de aruncat la gunoi. Maria era pe jumatate maritata cu seful ei cand am cunoscut-o.", explica nostalgic Mihai.
"Cate nopti nedormite am petrecut noi doi, ea incercand sa-mi explice ca nu are o aventura, iar eu incercand sa inteleg de ce, Doamne iarta-ma, prefera sa stea cu urechile pe telefon ca pe butelie si cu ochii in hartii toata ziua. Dar am clarificat toate astea inainte sa am curajul sa o cer de sotie. Altfel n-ar fi mers, asta-i clar.", adauga barbatul.
Prin urmare, cu toate ca puteti stabili niste granite, de cele mai multe ori, cand semnezi actele de casatorie, iei la cunostinta si faptul ca s-ar putea sa fie nevoie de compromisuri pentru ca ambii parteneri sa aiba succesul dorit in cariera, fara a avea de suferit in dragoste.
"In 16 ani am avut de a face cu absolut toti prietenii lui, cu rudele, cu aproape toti colegii de la munca si il cunosc chiar si pe seful lui, care ne face din cand in cand cate o vizita, fiindca asa este Mihai, sociabil. Chiar daca nu ma dau in vant dupa discutii despre nimicuri cu oameni pe care nu-i vad atat de des si nu imi sunt tocmai apropiati, am stiut de la inceput in ce ma bag si il iubesc. Asa ca o primesc cu drag si pe matusa care tine sa ne viziteze cel putin o data pe luna pentru a vedea ce mai face nepotul ei preferat si ne aduce orez cu lapte, suparandu-se ca nu gust, desi eu sunt alergica, dar si pe colegii care vin sambata la noi dupa o partida de fotbal ca intre baieti. Le place cum gatesc si nu pot sa le inchid pur si simplu usa in nas, doar fiindca eu nu sunt atat de sociabila.", povesteste razand Maria.
Asadar, fa loc in viata si in casa ta nu numai pentru un iubit, ci si pentru o noua familie, noi prieteni si noi cunostinte, pe care chiar daca nu le vei iubi ca si cand ar fi ale tale, este de preferat sa nu le tii la distanta. Evident, asta daca nu simti ca va influenteaza negativ relatia!
Nu refuza insa sa le deschizi usa doar pentru ca "nu am chef sa stau la taclale" sau "mi-e greu sa fiu asa deschisa", fiindca partenerul va observa reticentele nefondate si va avea impresia ca ii respingi pe ai lui si ca le cauti nod in papura intentionat.
Datorita lor esti sotia lui!
Gandeste-te ca il ranesti, fiindca sunt parintii care l-au ajutat sa ajunga omul pe care tu acum il iubesti, prietenii care l-au ascultat cand tu nu erai prin preajma si l-au ajutat sa treaca peste esecuri, pentru a fi partenerul intelegator pe care il ai alaturi si cunostinte care l-au sprijinit in cariera pentru ca el sa fie omul implinit din punct de vedere profesional, care isi permite sa spuna ca este multumit si vrea sa isi intemeieze in sfarsit o familie, alaturi de tine.
3. Actul nu garanteaza dragostea
Nu-ti inchipui ca daca ati semnat actele la starea civila, nu mai e nevoie sa-i arati ca-l iubesti. Doar pentru ca sunteti casatoriti nu inseamna ca sentimentele dintre voi vor ramane aceleasi.
Exprima-te si ofera-i semne de iubire, fa-i complimente, fiindca gesturile mici fac mai mult decat orice declaratie de dragoste.
"Veti rade, insa dragul meu sot a aflat ca-l apreciez abia dupa 4 ani. Cum asa? Am fost si sunt o fire dificila. Noroc ca-i el rabdator. Cert este ca dupa o cearta zdravana, am inceput sa ma schimb pe ici pe colo. Si intr-o zi, nu retin exact ce i-am spus, dar i-am spus-o sincer, din suflet, privindu-l in ochi. Ei bine, ce sa vezi... ma trezesc ca imi spune "Dar tu chiar tii la mine si ma apreciezi, nu-i asa?". Parca mi-a picat cerul in cap. Ne complicam atat de mult, cand este atat de simplu. Dragostea nu se deseneaza pe o hartie, pentru ca celalalt sa priceapa ce vrei sa-i spui. Dragostea se simte.", povesteste Cristina.
4. Casnicia inseamna un al doilea loc de munca
Daca ar fi simplu sa ai o relatie de lunga durata, n-am mai vorbi despre divort, nu-i asa?
"Cred ca alegerea pe care o faci cand te casatoresti seamana destul de mult cu momentul in care aplici pentru un job.", ne spune Alex. "Iti faci temele, afli tot ce poti despre compania respectiva si aplici. Esti chemat la interviu, discutati termenii si apoi accepti sa lucrezi acolo. Dar nu iti spune nimeni toate detaliile, toate dedesubturile. In plus, rezultatele nu depind numai de tine, ci si de felul in care te percep ceilalti si felul in care reusesti sa te pliezi in functie de felul lor de a fi. Cam asa e si intr-o casnicie. Nu stii niciodata cum vor evolua lucrurile. Chiar daca acum te vezi si peste 10 ani alaturi de femeia respectiva, nu iti garanteaza nimeni ca nu vei fi concediat. Asa ca trebuie sa muncesti mult pentru a te asigura ca nu-ti pierzi asa-zisa slujba."
Cristina vede lucrurile putin altfel, dar exemplul pe care ni l-a dat ne duce cu gandul tot la un efort permanent de a mentine pasiunea aprinsa.
"E ca si atunci cand vrei sa slabesti. Te straduiesti, te dai peste cap si scapi de kilograme. Important este ce faci din acel moment inainte. Iti modifici stilul de viata si incerci in fiecare zi sa nu faci excese pentru a-ti mentine silueta. Cam asa-i si in casnicie. L-ai cucerit, dar important este sa stii sa il tii langa tine. Si pentru asta trebuie sa te implici, sa muncesti. Si mai conteaza sa trageti amandoi la aceeasi caruta, cum se spune."
5. Unele probleme nu au solutii
Exista subiecte asupra carora oricat de mult ai insista, nu vei gasi o rezolvare. Asta am aflat de la Cristina.
"Nu ai cum sa traiesti alaturi de un om ani de zile si sa nu existe situatii in care pur si simplu sa nu reusiti sa va puneti de acord. Noi am ajuns la concluzia ca in loc sa pierzi timp si sa-ti toci nervii incercand sa gasesti o cale de a ajunge la un numitor comun asupra acelui subiect, cel mai bine este sa gasesti o cale de a te fofila pe langa problema respectiva. Nu spunem sa treci cu vederea o problema, dar sa faci cumva un compromis, fara sa te agiti inutil in jurul acelui aspect. Bun, avem o problema, respiram calm si stabilim ce e de facut. Scurt si la obiect!", subliniaza Cristina, iar Alex o sustine.
"Vrei sa traiti fericiti pana la adanci batraneti? Invata sa nu mai strambi din nas si spune-i si lui sa nu mai sara in sus ca o domnisoara de fiecare data cand nu-i convine ceva. Nici barbatii si nici femeile nu sunt obligati sa isi inghita reciproc ifosele, iar atunci cand doi oameni se iubesc, se iau la bine si la greu. Cumva trebuie gasita o cale de mijloc. Important este sa comunice si sa gaseasca acel dialect pe care il inteleg amandoi. Cert este ca nu trebuie sa cauti neaparat sa ai dreptate sau sa gasesti rezolvarea din punctul tau de vedere, ci o solutie din perspectiva ambilor parteneri."
Asadar, o casnicie trainica depinde de modul cum alegeti sa treceti peste astfel de obstacole - prin compromis, schimbare sau pur si simplu constientizand ca in unele cazuri, se face prea mult zgomot pentru nimic!
Acum este randul vostru! Spuneti-ne care credeti ca este, in opinia voastra, cel mai important aspect intr-o casnicie? Care este secretul cuplurilor fericite, din punctul vostru de vedere?