Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Cursurile de autocunoastere, primul pas catre lidership

De în Cariera 2 apr 2008
Marea criza de lideri din Romania iti ofera oportunitatea de a deveni unul. Primul pas catre acest statut pot fi, surpriza, nu cursurile de lidership, ci acelea de autocunoastere. Pentru ca pentru a putea conduce un grup de oameni, trebuie ca mai intai de toate sa te cunosti pe tine.
In Romania, oferta de cursuri devine din ce in ce mai sofisticata, pentru ca nevoile de pregatire au evoluat odata cu maturizarea fortei de munca si a angajatorilor. Unde acum cativa ani "vedetele" pe piata de training erau cursurile de lidership, acum se remarca un nou val, acela al cursurilor de autocunoastere, de coaching sau inteligenta emotionala.

Atunci cand te gandesti sa participi la un training, trebuie sa ai in vedere unele greseli pe care le poti evita. Acesta nu trebuie sa acopere intreg domeniul unui departament, ci trebuie sa fie cat mai specific, pentru ca pana la urma asta este si menirea lui, sa te faca sa aprofundezi anumite cunostinte. O colega imi zicea zilele trecute ca a vrut la un moment dat sa faca un training, dar s-a lovit de preturile prea mari. Daca vrei cu adevarat sa faci asta nu trebuie sa alegi trainingul cel mai ieftin. Priveste cheltuiala aceasta ca pe o investitie personala pe termen lung. In plus, sunt destule companii care au prevazute bugete pentru pregatirea angajatilor, deci poti ciocani la usa departamentului de resurse umane.

Un program de dezvoltare personala este cel oferit de Competent Consulting, dedicat inteligentei emotionale. Daca in compania in care lucrezi te confrunti cu urmatoarele probleme, mediul de lucru nu este prielnic sau nu exista spirit de echipa, angajatii nu vin cu idei si nu vor sa-si asume responsabilitati, e clar ca ai nevoie de un astfel de program.

"Inteligenta emotionala (EQ) reprezinta capacitatea de a alege in mod constient gandurile, emotiile si actiunile care ne permit sa obtinem rezultate optime in relatia cu noi insine si cu ceilalti. Defineste un set de abilitati ce sunt diferite, dar complementare, abilitatilor logice si cognitive masurate de coeficientul de inteligenta (IQ)", asa cum arata chiar cei de la Competent Consulting.

Oamenii care au un grad mare de intelegenta emotionala tind sa reuseasca mai repede in viata decat ceilalti, chiar daca IQ-ul lor este mai scazut. Abilitatea de a-ti controla emotiile si stresul iti aduc succesul in viata, dar si la locul de munca. Inteligenta emotionala te invata cand si cum sa-ti exprimi emotiile. Ca exemplu concret mentionat pe site-ul Competent Consulting, am aflat ca "Studiile efectuate de Hay Group si psihologul Richard Boyatzis au indicat ca:partenerii cu EQ ridicat din cadrul unei firme multinationale de consultanta au adus profituri cu 139% mai mari decat cei cu EQ mediu; programatorii cu nivel ridicat de inteligenta emotionala reusesc sa isi termine proiectele de trei ori mai repede decat ceilalti; agentii de vanzari cu nivel ridicat al EQ genereaza venituri de doua ori mai mari decat colegii lor; introducerea EQ drept criteriu de selectie a personalului in cadrul unui lant de distributie a mobilei a redus cu 50% fluctuatia de personal dupa un an".

O alta companie care s-a orientat, printre altele, catre furnizarea de cursuri dedicate zonei de dezvoltare personala a managerilor este Asebuss, prin divizia sa Exec-Edu. Oana Scarlat, director de marketing ne-a spus ca: "femeile reprezinta 40% din totalul cursantilor. Desigur in functie de specificul programelor de pregatire, uneori, procentul este mult mai mare. Spre deosebire dealte tari europene, femeile din Romania stiu sa se impuna in lumea competitiva a business-ului si ating cu usurinta pozitii manageriale cheie in companii, discriminarea nefiind o problema cu care sa se confrunte in mod frecvent". Workshop-urile organizate de aceasta sunt sustinute de catre profesori atat romani, cat si americani. Programa este construita dupa modelul american, cu foarte multe exercitii practice. Si poti avea cateva revelatii in cadrul acestora: afli multe lucruri despre tine, cum esti perceputa si de ce nu functioneaza relatia pe care o ai cu unii colegi, fie sefi, fie subalterni. "In urma absolvirii programelor noastre, absolventii nu isi schimba doar perspectiva asupra business-ului. In afara acumularii de concepte si instrumente manageriale vitale, participantii isi schimba, uneori radical, si atitudinea: devin mai increzatori in ei insisi, iau decizii cu usurinta, sunt mai optimisti si mai orientati catre rezolvarea problemelor si generarea de solutii. Pe scurt, adopta o atitudine de lider. Programele noastre se diferentiaza in mod clar de conceptul de "training". De la un training dobandesti cu un set de instrumente punctuale, care aduc o serie limitata de abilitati, intr-o arie distincta. Trainerul te invata ce sa faci ca sa atingi un obiectiv ingust, testând şi controlând procesul pana cand ajungi sa deprinzi o noua abilitate (sa conduci o masina, sa inveti un nou joc pe calculator) sau sa corectezi un defect. Nu la fel stau lucrurile in cazul in care obiectivul este mai complex. Formarea de abilitati manageriale, crearea unor aptitudini de lider, rafinarea tehnicilor de coaching sau deprinderea de cunostinte "hard" intr-un anumit domeniu al managementului (resurse umane, managementul proiectului, finante, marketing) – toate fac obiectul unui concept pe care il cunoastem sub denumirea de dezvoltare manageriala – un proces integrat si continuu", ne spune Oana Scarlat.


Monica Grigoriu, director general la Metasysteme Coachingm, firma care organizeaza programe de coaching, ne-a raspuns la cateva intrebari legate de acest tip de cursuri:

Ce inseamna un manager cu EQ ridicat?

Scurt si colocvial: "Imi pasa!"

Ce cursuri ofera compania dvs managerilor?


Un training comportamental in care afla cum sa se comporte pentru a fi un manager respectat si recunoscut de echipa, cu timp de gandire si spatiu de aplicare a ideilor noi, echilibrat delegativ si cu atitudine! Programul incepe in mai si dureaza 8 zile (4 module a cate doua zile), pana in februarie 2009.

In ce masura sunt femeile interesate de aceste cursuri?

La fel de interesate ca si barbatii! Un manager e manager indiferent daca este barbat sau femeie. Oportunitatile de dezvoltare sunt aceleasi, mai ales cand e vorba despre a lucra la comportamentul de manager, la modul sau de a fi. Nicio scoala teoretica nu te invata cum sa fii manager, ci doar ce trebuie sa stii ca sa fii manager. Vedeti diferenta?

Care este scopul cursurilor de coaching?


Sa-i faca pe participanti prezenti la propria viata, pe care ei o numesc cum vor (business, personala, relationare, interioara etc).

Fie ca alegi un program de training pentru tine sau pentru angajatii tai, nu ignora latura umana, emotionala, a lucrului cu oamenii. Atunci cand incetam sa ne preocupam de dezvoltarea personala, incetam sa speram ca mai putem atinge excelenta, in afaceri sau in viata personala.
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi