Gândacul din specia Triatomina poate ucide un om, deoarece este purtătorul parazitului Trupanosoma cruzi, care este mortal dacă-ți intră în organism. Întâi apar probleme cu inima, sesizabile, din păcate, abia după 2 luni de la instalarea infecției. Între timp, infecția se manifestă prin simptome comune de febră, dureri de cap, dureri musculare și probleme respiratorii, care sunt ușor confundate cu o gripă, dar sunt însoțite de umflarea ochilor și răni pe corp, care nu se mai vindecă. În plus, 10% dintre persoanele afectate, au avut probleme digestive.
Trebuie să fii foarte atentă ca să protejezi viața celor dragi și pe a ta, iar igiena casei trebuie să fie impecabilă, deoarece încă nu există vaccin pentru așa ceva, deși dacă este depistată din timp această afecțiune este 100% vindecabilă. În plus, dacă te scarpini unde te-a ciupit gândacul, riscul de a răspândi parazitul este mai mare.
Ca să previi un dezastru ai mare grijă ca următoarele locuri să fie curățare și igienizate frecvent, mai ales dacă locuiești la curte: colțurile casei, zonele cu pietre sau marmură, cuștile câinilor, cotețul păsărilor și aleile întunecoase din spatele casei sau din grădină. În plus, astupă fiecare crăpătură de la ferestre, uși și din pereți, îndepărtează buturugile inutile și cărămizile ornamentale, evită cățeii de talie mică cu mult păr, menține ordine în casă, nu înmulți verdeața din jurul pereților casei și du-te la doctor dacă observi în jurul casei gândacii sărutului din specia Triatomina.
Dacă găsești așa ceva în casă, du-te imediat la doctor
Privește acest articol ca pe un avertisment în privința „gândacului sărutului”. Deși numele te va amuza, acesta reprezintă un adevărat pericol pentru oameni.