A trecut ceva timp de cand sunteti impreuna. Iar timpul a inceput sa isi puna oarecum amprenta; a inceput sa puna ceva kilograme in plus, la modul vizibil de acum. Iti spune ceva de genul... Cred ca ar fi indicat sa fac ceva cu "colacelul" asta din jurul taliei, care ma impiedica sa ma aplec sa imi leg sireturile de la pantofi. Fie ca stii ca nu are suficienta motivatie sau hotarare, nu te va ajuta cu nimic, nici pe tine si, mai ales, nici pe el, sa ii spui: Da, vezi sa nu! Esti tu in stare sa tii dieta si sa te apuci de sport! Chiar daca "de vina" e faptul ca a devenit incomod sa se aplece, ori noua colega care oricum nu se uita la el, dar macar simte si vrea sa arate mai bine, ori ca nu mai respira ca inainte, oricare ar fi motivatia lui, incearca sa il sprijini. Mai bine intervii cu ceva de genul: Da, poate ti-ar prinde bine niste kilograme in minus, nu numai pentru inchisul la pantofi si urcatul pe scari, dar, mai ales pentru sanatate. O sa incerc sa mai schimb meniul, pentru amandoi. Nu ne strica nici unuia sa mancam ceva mai sanatos. Asta nu ar face decat sa il incurajeze, mai ales ca vede ca esti dispusa sa i te alaturi eforturilor sale, ca poti si tu sa sacrifici unele delicii gastronomice pentru a-l vedea ca arata si se simte mai bine. In definitiv e atat de simplu, mai ales cand tii cu adevarat la el, il apreciezi si il stimezi. E doar partenerul tau de viata!
Stii de cand l-ai cunoscut ca are obiceiul sa mai intarzie. Uneori chiar uita de cate o intalnire, alteori nu se trezeste la timp, ori se ia cu alte treburi si isi gaseste scuzele din cele mai puerile. Ai constat acest defect de la bun inceput si cu toate acestea l-ai acceptat pentru toate celelalte calitati ale lui. Asta nu inseamna ca esti dispusa sa astepti cu orele la locul de intalnire, cand iesiti in oras, la un film, la un teatru, va intalniti cu prietenii etc. Isi propune mereu sa nu mai intarzie, isi lipeste tot felul de notite peste tot, care sa ii aminteasca de orele de plecare, isi noteaza in agenda. Degeaba! Cand si cand tot mai face bucata! Iti promite ca o sa se schimbe, ca o sa gaseasca o solutie, salvatoare, care sa schimbe acest obicei prost. Ii vii in intampinare, il ajuti, mai ales cand e vorba de persoana ta. Nu are rost sa astepti pana ajungi sa nu iti mai poti tine nervii, sa aduni si sa izbucnesti... la sfarsit. V-ati propus sa mergeti la cumparaturi – ii dai un telefon peste zi sa ii amintesti si, cu jumatate de ora inainte sa fie nevoie sa ajunga la locul stabilit. Si de cate ori ajunge la timp, ii spui cateva cuvinte incurajatoare: Ce bine ca nu ai mai intarziat! Se pregateste sa ploua si uitasem sa imi iau umbrela cu mine. sau... Acum ca o sa ajungem la timp la ai tai, o sa avem timp dupa sa mergem si la o terasa, numai noi doi. Anumite obiceiuri pot fi schimbate si prin metoda stimul – rasplata. E si asta o varianta care poate fi folosita. Merita incercat!
Precum stim, oamenii se schimba foarte greu dupa ce ajung la maturitate. De aceea se si spune ca primii ani din viata sunt foarte importanti, ca atunci se pun bazele educatiei, comportamentului. Barbatii sunt chiar mai conservatori in ceea ce priveste schimbarile din viata lor. Sunt mai putin dispusi sa faca eforturi, sacrificii, modificari care nu sunt suficient motivate. Asta nu inseamna ca sunt slabi, ci doar ceva mai putini flexibili. In definitiv, cand vor sa cucereasca o femeie, o tara, lumea, sunt in stare de aproape orice. Rolul femeii in acest caz este pe cat de delicat, pe atat de important. Daca femeia stie cum sa isi stimuleze barbatul, acesta e in stare sa mute si muntii din loc. Cu putina intelepciune, rabdare si diplomatie, femeia poate sa sprijine barbatul, sa il stimuleze si sa il si rasplateasca pentru eforturile sale. Motivatia ei este desigur foarte importanta.
Cu totii suntem oameni si avem slabiciuni. Ne propunem multe si ajungem sa ducem la bun sfarsit doar o parte din cele dorite. Pe parcursul vietii vrem sa facem tot felul de modificari in viata noastra. Uneori reusim, alteori nu. Reusim atunci cand suntem suficient de motivati, cand schimbarile respective ne aduc un beneficiu, ne multumesc si ne implinesc. Uneori aceste modificari cer eforturi si sacrificii de tot felul. Sunt situatii in care stimularea vine din afara, de la cei apropiati. Odata ce am trecut prin astfel de situatii, stim ca cei care ne cer sprijinul, mai ales daca acestia sunt partenerii de viata, merita cel mai mult sa primeasca de la noi tot ce au nevoie. Uneori stiu sa ceara, alteori nu. Depinde de femei, de sensibilitatea, inteligenta si diplomatia acestora sa fie alaturi de cel ales si, de ce nu, sa culeaga roadele investitiilor lor.