Chiar daca mai ai cateva zile de plaja, profita de soare si obtine un bronz uniform urmand sfaturile Danei Sota pe care ti le impartaseste in continuare.
"Mai mult ca sigur ca ai aflat deja ca nu e indicat sa iesi in soare, chiar si atunci cand nu arde prea tare, fara o protectie adecvata. Dar stii de ce trebuie sa ne protejam pielea atunci cand ne expunem la soare? Radiatiile solare pot avea asupra pielii efecte negative, si pe termen scurt, dar si pe termen lung. Cele pe termen scurt, date in special de radiatiile UVB, sunt arsurile, petele pigmentare si alergiile solare. Iar efectele pe termen lung, cauzate de radiatiile UVA, sunt imbatranirea cutanata (foto- imbatranirea) si cancerele de piele.
Cu cat factorul de protectie (SPF) este mai mare (acesta poate varia de la 2 la 50+), cu atat pielea va fi mai bine protejata. Astfel, daca ai pielea si parul deschise la culoare si te arzi intotdeauna sau obtii un bronz vag, cel mai bine e sa folosesti un fotoprotector cu SPF 50+ pe tot timpul expunerii la soare. Daca te arzi uneori, incepe cu o crema cu factor 30, iar daca nu te arzi niciodata este indicat sa incepi cu un produs cu SPF 20. Abia dupa cateva zile poti trece la un SPF mai mic. De asemenea, ai in vedere ca buzele, nasul si urechile sunt cele mai vulnerabile la arsurile solare. Protejaza-le cu stick-ul pentru zone sensibile cu SPF 50+ sau foloseste creme fotoprotectoare speciale pentru fata.
Daca ati ales sa mergeti la plaja, e bine sa retineti aceste reguli:
1. Aplicati produsul de protectie cu minim 20 de minute inaintea expunerii la soare. Acesta trebuie dat bine, peste tot, fara economie. Sfatul meu este sa-l aplicati imediat dupa dusul de dimineata, dupa sau in locul cremei obisnuite.
2. Nu stati la soare, stati doar sub umbrela. Chiar daca umbrela nu va fereste 100% de soare, este mai bine sa fiti la umbra decat expusi soarelui puternic. Razele patrund si prin tesaturi, deci va bronzati si stand sub umbrela.
3. Daca nu puteti respecta regula numarul 2, nu mergeti la plaja intre orele 11 si 3 dupa-amiaza. Atunci soarele este mai puternic, iar riscul sa va ardeti este foarte mare.
4. Alegeti produse cu factor de protectie suficient de mare pentru tipul vostru de piele pentru a va proteja de arsuri. Aveti grija insa ca protectia sa fie impotriva razelor UVA si anume produsul sa contina dioxid de titanium, oxid de zinc, mexoryl SX sau avobenzone.
5. Acoperiti-va capul cu o palarie cu boruri mari si protejati-va ochii cu ochelari de soare de buna calitate (cu filtre in lentila). Nu uitati ca apa, cimentul si, daca e cazul, zapada, reflecta razele soarelui, dubland efectul acestora.
6. Reaplicati produsele cu protectia dupa fiecare iesire din apa, chiar daca pe ele scrie „waterproof” sau „water resistant”. Si daca transpirati trebuie sa reaplicati produsul.
7. Daca sunteti la munte, aveti in vedere ca altitudinea este un factor de care trebuie sa tineti cont. Cu cat sunteti mai sus, cu atat soarele este mai puternic.
Daca este innorat nu te poti bronza si nici nu te poti arde. Norii constituie un filtru pentru o mica parte din razele UV, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa folosim protectie cand sunt nori.
Daca esti in apa nu ai nevoie de protectie. Fals, te poti arde si in apa, mai ales ca apa reflecta razele soarelui.
Daca esti imbracat poti sta la soare. Iarasi fals! Prin tesaturi trec razele de soare fara probleme si nu constituie o bariera de protectie.
Daca aplici creme hidratante dupa plaja nu te mai cojesti. O data arsa, pielea seva coji pentru a se vindeca, indiferent ce aplicam dupa.
Uleiul de masline si cel pentru bebelusi accelereaza procesul de bronzare. Aceasta accelereaza chiar arderea, neavand nici un fel de protectie solara.
Daca iti dai cu creme hranitoare nu se mai vad efectele nocive ale soarelui pe piele! Dupa plaja este bine sa aplicam creme speciale after sun, dar acestea nu fac insa altceva decat sa inlocuiasca apa pierduta de piele in timpul plajei. Distrugerile facute in epiderma si derma de razele UVA si UVB sunt definitive si nu pot fi reparate cu o crema.
Daca folosesti creme autobronzante nu mai ai nevoie de protectie. Nimic mai neadevarat: autobronzantele nu au de obicei filtru solar, deci chiar daca esti bronzata in acest mod, nu esti scutita de arsuri."