Am stat si noi de vorba cu o experta in arta dansului, pentru a afla daca putem la un moment dat sa facem cariera in dans. Cu un bagaj de peste 30 de ani de dans, Idu Eugenia- profesor de dans la Palatul Copiilor, ne-a permis sa intram in lumea sa, de unde sa putem vedea cu alti ochi ce inseamna dansul. Prin mana ei au trecut copii de toate varstele in anii de cand profeseaza, iar in prezent se ocupa de Formatia Ritm, care are in componenta sa copii de la 4 la 14 ani.
Feminis: Incep prin a va intreba: ce este dansul?
Profesor: Ce este dansul? Dansul este miscarea imbinata cu multa sensibilitate, cu trairi interioare, pe muzica preferata.
F: De ce dansam noi, oamenii?
P: Ei bine, dansul este o modalitate de a ne manifesta atat la bucurie, cat si in momentele mai putin placute. Miscarea prin dans a fost intotdeauna un mod de a te manifesta. Putem lua exemplul triburilor din Africa, sau putem sa ne referim la dans si la inmormantari si nunti, caci iata ca s-a ajuns pana la a ne manifesta si in astfel de situatii prin dans. In dans miscarea vine din interior si exprima trairile tale, iar ea poate fi folosita indiferent de eveniment, placut sau neplacut.
F: Ati putea sa ne enumerate cateva stiluri de dans de la noi din Romania, sau chiar si imprumutate de la alte civilizatii?
P: Ei, sunt multe, mai ales in partea asta de modern sunt foarte multe genuri, stiluri, care au preluate. Tineretul este deschis, il abordeaza cu foarte multa placere, dar putem aminti dansul clasic care ramane de baza. Mai apoi putem vorbi si de genurile de dans modern care au plecat de la dansul classic si s-au conturat pe ritmul modern, pe o muzica mai ritmata. De asemenea, ar mai fi dansul popular romanesc, iar aici il impartim pe zone: oltenesc, ardelenesc, moldovenesc, dobrogean si asa mai departe. Foarte multe stiluri abordate la noi in momentul de fata sunt imprumutate, aduse de afara, in mod special din America. As mai aminti dansul contemporan, care a luat o foarte mare amploare si care este intradevar special si frumos, iar cand vorbim de acest stil de dans, trebuie sa tinem cont de faptul ca el se trage din baletul classic.
F: Are arta dansului puterea sa ne educe, sa ne culturalizeze si mai ales sa ne transforme in oameni mai frumosi, atat la interior cat si la exterior?
P: Da, da, da! Atat la baieti, cat si la fete, arta dansului influenteaza pozitiv comportamentul si face parte din educatia si formarea lor, in special la varstele cuprinse intre 4 si 14 ani. In primul rand, ii face pe tineri sa fie mai sensibili, le dezvolta foarte mult simtul frumosului, ii disciplineaza, caci iata.. nu poti sa dansezi fara sa fii disciplinat si fara o educatie de grup in care fiecare membru trebuie sa comunice si sa invete sa se inteleaga foarte bine cu ceilalti colegi. Prin dans ii formezi pe copii si pentru scoala, intrucat la dans intalnim un colectiv unit, iar pana la terminarea liceului tot mai au copiii de convietuit intr-un colectiv, ca sa nu mai vorbim si de momentul in care vor avea primul loc de munca. Mai e vorba si de disciplina, sa stie cand intra, cand ies de pe scena, cum isi schimba costumele, cat de repede, sa stie de ce au nevoie inainte de spectacol. Toate aceste lucruri le sunt benefice in dezvoltare si educare, indiferent daca ne referim la o fetita sau la un baiat. Prin dans copiii se formeaza altfel, devin mai curajosi, prind incredere in ei, mai ales ca increderea in sine e de baza. Daca ajungi la asta nu mai ai nevoie de niciun sprijin. Odata ce a iesit pe scena, copilul arata ce poate si reuseste sa depaseasca orice bariera.
F: Exista situatii in care din punct de vedere medical nu este recomandat sa dansezi. Cat de tare ne este solicitat organismul prin dans?
P: Daca faci dans de performanta atunci intradevar organismul este supus unui efort destul de mare, dar atunci cand dansul este doar o activitate de timp liber si vrei doar sa ajungi la un anumit nivel- unde sa poti sa concurezi, sa mergi la tot felul de competitii de dans.. efortul nu este chiar atat de mare si totul depinde de profesor si de modul cum gradeaza acest efort, caci daca il faci “in salturi” si nu il dai cu “lingurita”, treptat.. treptat, si mai ales daca nu pregatesti organismul pentru efort, copilul “clacheaza”.
F: De cati ani de pregatire in dans este nevoie pentru a reusi sa faci parte din categoria profesionistilor?
P: Ca sa ajungi profesionist si ca sa poti sa faci performanta? La noi este spre exemplu “Scoala de coregrafie”, care te poate pregati din clasa a 4-a pana la liceu, iar cand termini liceul poti face si facultatea IATC- sectia coregrafica, iar dupa ce termini acolo, devii specialist in coregrafie.
F: Se poate face cariera din dans?
P: Da, se poate face, dar trebuie sa ai o foarte mare pasiune,caci fara pasiune nu poti face nimic. Ca sa faci cariera in dans, nu trebuie sa iti lipseasca creativitatea, ci trebuie sa poti sa creezi continuu, sa fii deosebit. Ceea ce creezi sa fie “altceva” decat ce gasim la alte ansambluri, sa nu ajungi sa te intalnesti cu formatii care fac acelasi lucru. Dupa parerea mea trebuie sa te nasti cu creativitatea asta.
F: Care este diferenta dintre dansul in club si dansul pe care il faci in sala de dans?
P: Dansul in club este doar un mod de a te distra, de a te simti bine, de a te manifesta, nu are nicio tangenta cu dansul de la sala. La sala ai un ABC pe care trebuie sa il urmezi cand vine vorba de dans. Daca nu urmezi ABC-ul asta, nu faci nimic! Dansul in club este doar un mod de a reactiona la o melodie care iti place.
F: Care ar fi sacrificiile pe care ar trebui sa le faca un copil pentru a ajunge sa faca performanta?
P: Inainte de a vorbi de sacrificii, sunt de parere ca cel mai important este ca parintele sa il sustina, intrucat este vorba de dus la sala, adus de la sala, de o alimentatie echilibrata cu calorii, nu cu lucruri care ingrasa. Mai apoi, parintele este obligat sa il urmareasca, intrucat s-ar putea sa fie un copil care depune mai repede, se ingrasa si are nevoie de o anumita alimentatie. Incep pe parcurs cheltuielile pentru costume, echipament, apar concursurile unde trebuie sa te deplasezi, taxele de participare, protocolul, masele- toate astea inseamna bani. Asadar copilul trebuie sustinut de parinte! Singurele lucruri cu care trebuie sa vina copilul la sala de dans sunt calitatile si dorinta. Profesorul este obligat sa atraga copilul de la varsta frageda si sa ii creeze pasiunea. Daca un copil nu e pasionat de mic, e foarte posibil sa nu poti face nimic cu el pe parcurs.
F: Cat de greu este pentru un profesor de dans sa munceasca cu niste copii? Mai ales cand ne referim la toate categoriile de varsta?
P: La mine, dupa o viata de catedra nu mi se mai pare greu. Simt si cunosc foarte bine psihologia fiecarei varste si stiu foarte bine cum sa ii abordez si pe cei de 4 ani, de 11 ani si mai ales pe cei de 14 ani care se afla la cea mai dificila perioada din viata. La un moment dat trebuie sa stii sa creezi o relatie profesor-colectiv, din care sa se invete cand trebuie sa se munceasca, cand trebuie sa se zambeasca, totul pentru a putea obtine rezultate. E vorba intr-un cuvant de “respect”, pe care fiecare profesor trebuie sa invete sa il impuna.
F: Ce sfat le dati tinerilor care vor sa faca dans?
P: Cei care vor sa faca dans ar trebui sa se apuce de asta de la o varsta frageda, caci daca au trecut de 9 ani, este aproape imposibil sa mai ajunga sa faca dans de performanta. In schimb, pot face dans de la 9-10 ani incolo pentru miscare, pentru tinuta, pentru a se dezvolta frumos. Dar dansul de performanta se formeaza de la varste mici, urmarind indeaproape pasii copilului pana la varsta de 19-20 de ani.
Citeste si:
Ce beneficii aduce dansul in viata noastra?