Unele lucruri sunt mai mult decat evidente, dar inca nimeni nu si-a pus o intrebare potrivita, pentru ca acele lucruri sa fie descoperite.
De exemplu, merele au tot cazut din copac, mii de ani, pana sa se intrebe Newton: de ce cad ele, oare?....
In acelasi fel, toata lumea stia ca ne miscam ochii de colo – colo, dar nimeni nu si-a pus, pana prin anii 70, intrebarea : exista vreo legatura intre gandire si felul in care ne miscam ochii? Da’ chiar, de ce ne tot uitam incoace si incolo, cand vorbim?
Si, surpriza! S-a dovedit ca directia in care ne indreptam privirea este intotdeauna legata de tipul informatiei pe care o accesam: vizual, auditiv sau kinestezic!! Mie mi se pare spectaculos si, cand am aflat pentru prima data despre asta - era la curs privat de NLP si nu ca rezident de psihiatrie :( - recunosc ca am avut un mititel sentiment de frustrare: “eu de ce nu mi-am dat seama?! Era evident!” :)))))
- Atunci cand gandim in imagini, privirea ni se indreapta in sus: spre stanga, cand ne reamintim o imagine (“cum arata biroul meu”) si spre dreapta atunci cand ne imaginam ceva (“cum ar arata biroul meu daca l-as vopsi in galben si i-as schimba mobila”)
- Atunci cand gandim auditiv, pe baza de cuvinte si sunete, ochii se deplaseaza pe linie orizontala : spre stanga, cand ne reamintim ceva (“cum suna vocea prietenei mele”, “ce mi-a zis colega mea acum 10 minute”) si spre dreapta atunci cand construim in mintea ceva (“ce o sa-i spun clientului meu despre…”)
- In dreapta - jos, privirea ni se indreapta atunci cand intram in registrul kinestezic, respectiv devenim atenti la ceea ce simtim ("ce simti acum?")
- In stanga – jos s-a constatat ca ne indreptam privirea atunci cand intram in Dialog interior, adica incepem sa vorbim cu noi insine atat de serios, incat nu e vorba de simple fraze reamintite si construite, ci de un veritabil dialog complex care ne face sa nu fim atenti, pe perioada lui, la ceea ce se afla in jur (asa ca, daca vei observa pe cineva privind, sistematic, spre stanga-jos, lasa-l in pace ca nu are chef de tine; sau, macar, daca e musai sa ii spui ceva, nu incepe prin a-i spune lucrurile foarte importante, pentru ca nu o sa auda: inceputul frazei tale il va pierde, fiindca era “cufundat in ganduri”!)
Prescurtarile folosite, uzual, sunt:
Va = vizual amintit
Vc = vizual construit
Aa = auditiv amintit
Ac = auditiv construit
K = kinestezic
Di = dialog interior
Iata si un link catre un scurt video (in engleza) care exemplifica aceste miscari oculare:
Va trebui sa exersezi, desigur. Urmarind cu atentie, felul in care interlocutorul isi misca ochii si coreland cu felul in care vorbeste, vei putea sa stabilesti care dintre sistemele de reprezentare (VAK) este folosit preponderent. Poti face asta oriunde – acasa, la serviciu, in magazine – sau privind la televizor.
Stabilind, cu exactitate, preponderenta vizuala/auditiva/kinestezica a gandirii oricarui om, vei sti cum sa comunici cel mai bine cu el.
Si, cu asta, am lamurit primul lucru de baza din NLP care, in timp, vei intelege cat este de important.
Asa ca, de data viitoare, ne vom ocupa de un alt element important, frumos si incredibil de util.
*******
A, dar sa nu uitam!...Tema ta pentru acasa: urmareste felul in care isi misca ochii, ritmul in care vorbeste, cuvintele (V /A / K) folosite de:
- Traian Basescu (foarte usor de sesizat)
- Mircea Geoana (relativ usor de sesizat)
- Moraru de la Nasul (mai greu de sesizat, pentru ca poarta ochelari si se manifesta, destul de echilibrat, in 2 dintre cele 3 sisteme de reprezentare)
Succes!!