Cercetătorii de la King’s College London au inventat un medicament pe nume Tideglusib, care stimulează refacerea celulelor stem din pulpa dinților, ceea ce le permite acestora să genereze mai multă dentină. Acest tratament noninvaziv reduce semnificativ nevoia de plombe, care prezintă riscul de a se infecta. De fiecare dată când o plombă cade sau apare o infecție, medicul dentist trebuie să îndepărteze ce a mai rămas și să plombele apoi din nou o gaură practic mai mare decât zona care fusese inițial afectată, iar după mai multe astfel de tratamente apare nevoia unui implant, tratament mai de durată, mai dureros și mai scump, dar acest nou tratament prezintă mai puține efecte adverse. Atunci când apare o carie, pot fi atacate trei straturi ale dintilor, respectiv smalțul, dentina și interiorul dintelui, iar cercetătorii au descoperit că Tideglusib protejează în special cel mai profund strat.
Professor Paul Sharpe, directorul „Centre of Craniofacial & Regenerative Biology” din cadrul „King’s College London”, a declarat: „Am demonstrat că putem stimula regenerarea naturală a dinților prin activarea celulelor stem. Această abordare, care este simplă și ieftină, a fost folosită pe dinții care aveau deja expus stratul vital, pulpa dentară. Am demonstrat însă că această abordare poate fi folosită și în cazul cariilor superficiale, fără a fi însă activate celulele stem ci doar regenerarea celulară normală, această problemă stomatologică fiind de fapt cea mai comună.”
Vitor Neves, doctorand la „Dental Institute” din cadrul „King’s College London” susține că: „La ora actuală nu există materiale care să fie eficiente pentru toate cele 3 straturi dentare și prin demonstrarea faptului că putem folosi mici molecule ca să activăm regenerarea atât a stratului profund cât și a celui superficial, am deschis drumul pentru realizarea materialelor ce repară tot, astfel încât cariile minore vor fi încetinite din evoluție și nu va mai fi nevoie de intervenții pe canal sau extracții.”
În studiile precedente, s-a folosit colagen biodegradabil pe post de tratament ca să se dovedească faptul că mici molecule de medicament pot penetra dentina ca să ajungă la pulpă, dar la ora actuală se lucrează încă pe studii clinice în acest sens, pentru a se putea efectua livrarea către pacienți.
De acum nu va mai trebui să mergi la dentist pentru o carie
Dacă nu-ți place să mergi la dentist, atunci vei fi încântată să afli că s-a inventat un medicament ce repară cariile prin încurajarea regenerării dinților, soluție care până acum fusese testată doar pe pacienții suferinzi de Alzheimer.