Asiaticii sunt convinşi că meduzele aduc numeroase beneficii pentru sănătate, motiv pentru care le consideră o delicatesă şi le consumă după ce au fost conservate într-o soluţie care deshidratează carnea, acţionează ca antiseptic şi reduce pH-ul.
Beneficiile consumului de meduze comestibile
Carnea de meduză conţine numeroşi nutrienţi, incluzând proteine, antioxidanţi şi minerale precum seleniul, fierul sau colina. De asemenea, meduzele conţin şi mici cantităţi de calciu, magneziu şi fosfor.
Cu un conţinut redus de grăsimi, meduzele comestibile conţin 50% acizi graşi polinesaturaţi, incluzând atât acizi graşi omega-3, cât şi omega-6.
Te-ar putea interesa şi: De ce ai nevoie de Omega 3 TOAMNA - Iată cele mai bune surse
În plus, printre beneficiile consumului de meduze se numără şi conţinutul bogat de colagen, cu rol esenţial în structura a numeroase ţesuturi, printre care oasele, tendoanele şi pielea. Consumul de alimente bogate în colagen este asociat cu îmbunătăţirea elasticităţii pielii şi reducere durerilor articulare.
În ţările asiatice, consumul de meduze este asociat cu efecte benefice în cazul tensiunii arteriale, artritei, afecţiunilor sistemului osos, ulcerelor şi afecţiunilor digestive.
Carnea de meduză poate fi feliată şi combinată cu zahăr, sos de soia, ulei şi oţet, transformându-se astfel într-o salată delicioasă. De asemenea, se pot obţine noodles din meduze, care sunt fierţi şi apoi serviţi în combinaţie cu legume sau carne.
Există cel puţin 11 specii de meduze care au fost identificate drept comestibile, incluzând Rhopilema esculentum, o specie populară în Asia de Sud-Est.
Un aspect pozitiv al consumului de meduze ar fi faptul că acestea sunt o sursă de hrană sustenabilă, spre deosebire de peşti, dintre care există numeroase specii pe cale de dispariţie.
Potenţiale riscuri ale consumului de meduze comestibile
Există persoane care au fost diagnosticate cu alergie la consumul de meduze, astfel că trebuie consumate sub supraveghere atentă de către cei care au un fond alergic deja cunoscut.
Photo by Gunawan Kartapranata / CC BY-SA 4.0