Deși vorbim despre castanul comestibil, trebuie spus că acesta este castanul care crește în pădure. Desigur, există și plantații, însă cel mai adesea îl găsim în pădurile din nordul țării, fiind și cel mai nordic punct în care crește acest arbore.
Castanele sunt apreciate pentru gustul lor bogat și nutrienții benefici.
Miezul lor este bogat în amidon, cu o textură moale și delicată, atunci când este fiartă, sau crocantă și gustoasă, atunci când este coaptă.
Printre ci mai importanți nutrienți ai castanelor sunt vitaminele C, B6, magneziu, potasiu și au un conținut bogat în fibre. Acestea sunt, de asemenea, o sursă bună de carbohidrați, care dau energie după ce sunt consumați, potrivit Doc.ro.
Dincolo de asta, sunt un aliment foarte versatil, putând fi gătite într-o varietate mare de moduri.
Ce conțin castanele
Valoarea nutritivă pentru zece castane coapte este:
Calorii: 206
Carbohidrați: 44,5 g
Proteine: 2,7 g
Grăsimi: 1,8 g
Fibre: 4,3 g
Vitamina C: 21,8 g (35% din doza zilnică recomandată)
Vitamina B6: 0,4 mg (21% DZR)
Cupru: 0,4 mg (21% DZR)
Potasiu: 497 mg (14% DZR)
Magneziu: 27,7 mg (7% DZR)
Beneficii pentru sănătate:
Toate aceste elemente aduc beneficii asupra sănătății. printre aceste beneficii se numără și cele ce urmază:
Îmbunătățesc digestia
Extractul de castane are efect benefic asupra probioticelor, iar conțutul bogat în fibre facilitează tranzitul digestiv, potrivit Adevărul.ro.
Ajută sistemul imunitar
Conținutul mare de vitamina C face aceste fructe un aliat al sistemului imuntar.
Ajută la protejarea împotriva cancerului
Conținutul bogat de antioxidanți neutralizează efectul radicalilor liberi, ajutând, astfel, la prevenirea unor boli precum cancerul.
Protejează sănătatea inimii
Tot antioxidanții sunt respinsabili cu efectul antiinflamator, care protejează inima. Având și un conținut de potasiu, scad tensiunea arterială, ceea ce reduce riscurile bolilor cardiace, potrivit Adevărul.ro.