Cu toate acestea, cea mai potrivită perioadă a anului ca să începi să lucrezi la planurile tale de viitor, nu este începutul anului ci chiar sfârșitul lui, când ești încă în mijlocul vieții tale, activă și nu simți sfârșeala ce vine după sărbători. În acest sens, Ian Price, autorul cărții „Head Start: Build a Resilient Mindset so You Can Achieve Your Goals” îți împărtășește cele mai importante 5 metode prin care poți realiza cu adevărat ceea ce-ți propui.
1. Împarte-ți scopul în etape
Planurile de viitor sunt de cele mai multe ori despre atingerea greutății ideale, lăsarea de fumat și depășirea unui handicap, dar este important să-ți stabilești țeluri realizabile și să îți acorzi timpul necesar, să fii răbdătoare și perseverentă, ca să nu te alegi cu dezamăgiri. Cel mai important este să identifici obiceiurile zilnice care te vor duce la rezultatul dorit și apoi să îți împarți scopul în etape pe care să le atingi la date fixe, dar realiste.
2. Fă sport atunci când motivația este la cote maxime
Mulți oameni fac greșeala de a încerca să-și sporească motivația, dar știința a demonstrat că acest lucru de fapt face mai mult rău decât bine. Desigur că poți să pui prin casă multe post-it-uri cu citate motivaționale, dar mai bine ai identifica momentul zilei în care motivația ta atinge cote maxime și te-ai duce la sală fix atunci sau ai face ceva ce-ți dorești în momentul respectiv. În plus, dacă ești pasăre de noapte, atunci încearcă să-ți decalezi programul cu jumătate de oră, la fel și dacă trezitul de dimineață este pentru tine o povară, pune alarma cu 15 minute mai devreme, tocmai pentru ca în timp să te obișnuiești cu un program mai normal. Dacă acționezi zilnic câte puțin este mult mai benefic decât dacă îți epuizezi toată energia deodată.
3. Găsește prieteni cu care să faci ceva
Cercetările arată că oamenii sunt animale sociale și au mai multe șanse să se țină de o treabă dacă găsesc pe cineva cu care să-și împartă pasiunile și drumul către obiective. Găsește și tu pe cineva care are aceleași scopuri ca și tine și, de exemplu, duce-ți-vă împreună la sală, astfel încât atunci când tu vrei să renunți să te tragă el sau ea în sus. În plus, îți va fi mult mai dificil să îți dezamăgești partenerul de muncă sau să te faci de rușine în fața cuiva.
4. Nu-ți permite pauze
Te grăbești adesea să spui că ești prea ocupată să faci sport sau să înveți ceva, dar ar fi bine să-ți faci timp să faci ceea ce este important pentru tine și să te asiguri că atât tu cât și cei din jurul tău respectați planurile pe care vi le-ați făcut și nu permiteți nimănui și nici unui lucru să vă distragă atenția de la obiectivul vostru. Ai grijă ca mai ales la început să te ții de ceea ce ți-ai propus, pentru că dacă treci de primele săptămâni va deveni deja un obicei.
5. Sărbătorește succesul pe măsură ce apare
Dacă te ții de planurile tale, vei fi plăcut surprinsă de rezultate, deci fă-ți un cadou dulce sau nu, poate fi vorba despre un film la cinema sau o piesă vestimentară, nu neapărat ceva de mâncat, dar complimentează-te pentru fiecare pas trecut cu bine. Când vei ajunge la final vei fi mai liniștită decât dacă ai fi permis acumularea frustrărilor, deoarece la sfârșitul fiecărei săptămâni ți-ai luat timpul necesar pentru a vedea ce a mers bine și ce nu, ceea ce ți-a asigurat atingerea rezultatului dorit.
De ce ar trebui să te gândești la viitor de pe-acum
Dacă simți vreodată că în această perioadă există un avânt de energie, motivație și dorința de a face planuri care din păcate eșuează lamentabil de pe data de 5 ianuarie încolo, atunci acest articol este conceput special pentru tine.