Cercetatorii au scos la iveala cu ajutorul unor camere cu termoviziune faptul ca nasul renilor pare mai rosu din cauza fluxului masiv de sange menit sa impiedice degeraturile.
Astfel cercetatorii suedezi au concluzionat ca nasul rosu al renului Rudolf din colindul cu acelasi nume este mai mult decat o trasatura inchipuita, menita sa starneasca zambete.
Cantitatea mare de sange din zona nasului permite mentinerea sensibilitatii si impiedica degeraturile, in timp ce renii isi cauta hrana.
Cercetatorii de la Lund University au filmat renii de la Zoo of Nordic Animals din Suedia ca parte a unui studiu cu privire la aspecte ale organismului animalelor care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
"Cand renii se hranesc, botul le este expus la temperaturi foarte scazute in timp ce cauta mancare prin zapada", a declarat profesorul de zoologie Ronald Kroger.
"Pompeaza sange cald in zona botului ceea ce inseamna ca poate fi putin rosu din cauza fluxului intens. Camerele cu termoviziune arata caldura din corp. Ochii si nasul sunt mai aprinse si mai calde decat restul corpului. Au nevoie sa isi pastreze sensibilitatea pentru a sti exact ce mananca."
"Cainii sunt exact opusul renilor. Nimeni nu stie de ce au nasul rece si de ce au evoluat asa. Vrem sa descoperim si asta", a adaugat specialistul.
Citeste si:
Renul Rudolf a murit in fata mai multor copii VIDEO
Machiaj de sarbatoare - 6 idei pentru Craciunite sexy
Pericolele din preajma Craciunului - nu lasa nimic la voia intamplarii