Femeile sunt mai predispuse la un deficit de fier, ceea ce face cu atât mai importantă introducerea suplimentelor de fier în alimentație, dar trebuie să te asiguri și de faptul că acesta este bine absorbit.
Unele dintre motivele pentru care femeile sunt mai susceptibile de a avea un deficit de fier sunt:
1. Menstruația
Din cauza perioadei lunare, femeile pierd între 30-80 ml de sânge pe lună, iar asta înseamnă scăderea nivelului de fier. Din această cauză este important să mănânci alimente bogate în fier în perioada respectivă. Tot de aceea, femeile poftesc mai mult când sunt la menstruație, iar poftele sunt pentru alimente bogate în fier precum carne roșie, suc de prune, nuci și semințe.
2. Sarcina
În timpul sarcinii, corpul femeilor își mărește volumul cu aproape 50%, deci este nevoie de mai mult oxigen care să irige sângele. În plus, copilul nenăscut din pântece are nevoie de extra fier pentru a se dezvolta sănătos.
3. După naștere
Mamele care alăptează au riscuri mai mari să fie private de anumiți nutrienți, pentru că ele își hrănesc și copilul. Pe deasupra, este ceva normal să pierzi sânge în timpul sarcinii și atunci este foarte important să susții refacerea nivelului de sânge din organism.
4. Pubertatea
În timpul pubertății au loc schimbări semnificative în organism, de la creșterea părului corporal, al sânilor și până la momentul venirii menstruației, asta înseamnă că adolescentele au mai puțin fier în organism și este foarte important pentru ele să suplimenteze resursele prin o alimentație adecvată.
Deficiența de fier mai este cunoscută și sub denumirea de anemie și este foarte des întâlnită. De exexmplu, 15% dintre femeile din Australia, cuprinse între 18-30 de ani, au la un moment dat o formă sau alta de carență de fier. Pentru că fierul este atât de important în organism, carența lui provoacă diverse simptome, în funcție de cât de severă este anemia. Simptomele includ:
- oboseală, slăbiciune, față palidă, gingii deschise la culoare, amețeală, dureri de cap, dificultăți în respirație, suierături, extremități reci, limbă umflată, pofte ciudate de produse nealimentare etc.
Mulți oameni consideră că cea mai bună sursă de fier sau poate chiar unica este carnea roșie, dar chiar dacă organismul absoarbe mai bine fierul din carne și fructe de mare, corpul se poate adapta foarte bine și la o dietă vegetariană. Surse excelente de fier sunt:
- carnea roșie, fructele de mare, legumele de un verde închis, fasolea și mazărea.
Din nefericire însă, unii oameni nu asimilează fierul din mâncare la fel de bine ca alții și asta înseamnă că trebuie să ia alte suplimente alimentare sau chiar să facă injecții pentru a nu deveni anemici.
Stai liniștită totuși, dacă ai senzația că nu primești suficient fier vorbește cu medicul tău de familie pentru un set complet de analize, deoarece testarea fierului se face foarte ușor.
De ce au femeile nevoie de mai mult fier decât bărbații
Fierul este un nutrient incredibil de important din hemoglobină și este crucial în transportul oxigenului. De asemenea, fierul joacă un rol foarte important în nivelul de energie și abilitatea de a te concentra, deci din acest motiv fierul este foarte important pentru toată lumea.