Persoanele care vor sa piarda in greutate considera normal sa faca sacrificii pentru a obtine rezultatele dorite. Majoritatea urmaresc sa „vada" efectele rapid, asa ca se infometeaza sau apeleaza la metode drastice, uneori chiar cu acordul unor asa-zisi „specialisti", care, de fapt, nu sunt nici medici, nici biochimisti. Iar atunci cand se ingrasa la loc se demotiveaza si isi pierd increderea in sansele lor de reusita.
De fapt, dietele stricte sunt percepute de organism ca o agresiune la care acesta se adapteaza prin mecanisme proprii. Iar unul dintre ele este chiar refacerea depozitelor de grasime.
„De cele mai multe ori, nu lipsa vointei de a mai tine o dieta este cauza esecului dietei, ci dieta insasi. Asa cum organismul se reface dupa o boala care a dus la slabire, la fel se adapteaza pentru a recupera kilogramele pierdute in mod nesanatos. De aceea, curele de slabire prost conduse devin adevarate cure de ingrasare", atrage atentia medicul specialist nutritionist Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.
Slabesc organismul
Potrivit medicului nutritionist, cele mai periculoase metode de slabit sunt infometarea, dieta disociata si cea hipoglucidica nesupravegheata medical. „Toate aceste metode dau rezultate pe termen scurt, in sensul scaderii in greutate, dar pe termen lung nu doar ca duc la recuperarea kilogramelor pierdute, ci se asociaza cu alterari severe ale functiilor organismului, incepand cu metabolismele si cu functionarea tubului digestiv, in special a colecistului (vezica biliara)", atrage atentia medicul.
De exemplu, dietele hipoglucidice tinute „dupa ureche" priveaza organismul de o importanta sursa de energie si duc la oboseala si la senzatie de foame permanenta. Acestea constau in eliminarea cerealierelor din alimentatie (paine, orez, cartofi sau paste fainoase). Potrivit specialistilor, in acest caz, organismul isi consuma rezervele de glicogen, iar apoi „mananca" din proteine, moment in care se observa reducerea masei musculare. De-abia in ultima instanta, organismul „ataca" rezervele de lipide.
Greutatea oscilanta, rodul exceselor
Efectul de bumerang sau de yo-yo apare pentru ca organismul uman are un metabolism bazal (in conditii de repaus) care functioneaza dupa reguli clare. In plus, corpul nostru este programat genetic sa lupte pentru supravietuire. Acest lucru face ca, in perioadele prelungite de infometare, organismul sa economiseasca putinele resurse pe care le primeste si sa-si faca rezerve pentru zile si mai „negre". Din acest motiv, desi mancam in continuare putin, totul se depune sub forma de grasime.
Atentie la combinatiile alimentare!
Regimul disociat consta in consumul unui singur tip de alimente intr-o zi: de exemplu, luni - lactate, marti - legume, miercuri - carne etc. Avantajul dietei disociate este ca ofera rezultate in timp scurt, fara infometare. Totusi, potrivit medicilor nutritionisti, lipsa de varietate in decursul a 24 de ore este nefireasca si priveaza organismul de nutrienti esentiali functionarii normale. Tocmai de aceea, dieta este greu de tinut si este responsabila atat de des de efectul de bumerang.
Putem inlocui dieta disociata pe zile cu un mod mai atent de combinare a alimentelor la aceeasi masa. Astfel, este recomandat sa evitam consumarea simultana a glucidelor (paste fainoase, cartofi, orez, paine) cu proteine sau cu lipide de origine animala (carne, branzeturi). Oricare dintre aceste categorii de alimente se combina corect cu legume proaspete, sub forma de salate, sau fierte.
Portiile mici, solutie la indemana
Metoda corecta de slabire se stabileste de medic in functie de varsta, de sex si de nevoile calorice. Acelasi regim nu da neaparat rezultate la persoane diferite sau in momente diferite din viata aceleiasi persoane. „Interventii simple se pot realiza si fara sprijinul medicului nutritionist, de exemplu, prin consumul unor portii mici din toate grupele de alimente si prin inlocuirea deplasarii cu autoturismul cu mersul pe jos macar doua-trei ore pe saptamana", completeaza medicul nutritionist Adrian Copcea.