În afară de sursele naturale de lumină - soarele şi luna - avem la dispoziţie nenumărate surse care ne oferă lumină la orice oră din zi ssau din noapte. Aşadar, nu e deloc ciudat să dormim cu o lumină de veghe. Specialiştii spun însă că este mult mai sănătos să dormim în beznă.
Melatonina este hormonul care induce relaxarea şi ne pregăteşte organismul pentru somn, însă lumina artificială inhibă secreţia acestui hormon.
Odată cu eliberarea melatoninei, şi nivelul de cortizol rămâne scăzut. Cortizolul este hormonul stresului aşa că dacă nivelul său este crescut, devenim agitaţi şi anxioşi, senzaţii ce ne pot cauza insomnii, dar şi probleme cu apetitul.
Aşadar, dormind într-o încăpere întunecată, fără nicio sursă artificială de lumină, nu numai că ne odihnim mai bine şi ne trezim energici, dar avem şi o stare de spirit mai bună şi un apetit estompat.
Mai mult decât atât, un studiu realizat pe o perioadă de 10 ani, făcut pe un eşantion de 1.670 de femei, a scos la iveală faptul că femeile expuse la surse artificiale de lumină înainte de culcare sau în timpul somnului prezintă un risc mai mare cu 22% de a dezvolta cancer, în comparaţie cu femeile care dorm în beznă.