Viata noastra este marcata de personalitate in aceeasi masura in care este marcata de rasa sau sex. Si cel mai important aspect al personalitatii noastre - "nordul si sudul temperamentului", asa cum omul de stiinta J.D.Higley il numeste - este legat de locul unde ne aflam noi in spectrul introvertit-extrovertit. Acest aspect influenteaza alegerile pe care le facem in materie de prieteni, modul in care facem conversatie, modul in care ne rezolvam problemele si felul in care ne manifestam iubirea.
Se pare ca extrovertitii exerseaza mai mult, sunt mai predispusi sa comita adulter si plaseaza pariuri mari pe piata bursiera. Pe de alta parte, introvertitii functioneaza mai bine in lipsa somnului, invata din propriile greseli si intreaba mai des "si daca...?".
Introversiunea- alaturi de verisoarele ei sensibilitatea, seriozitatea si timiditatea- este plasata pe locul al doilea, idealul fiind extroversiunea. Extroversiunea este un stil de personalitate care atrage, dar s-a transformat intr-un standard opresiv la care cei mai multi dintre noi simtim nevoia sa ne conformam.
Dar este o greseala sa imbratisam un ideal extrovertit fara sa ne gandim. Cele mai multe idei stralucite, opere de arta si inventii - de la teoria evolutionista la florile lui Van Gogh sau computer- au venit de la oameni tacuti si cerebrali, care au stiut cum sa-si organizeze lumile interioare si sa gaseasca comorile ascunse acolo. Fara introvertiti, lumea nu s-ar mai fi bucurat de teoria gravitatiei a lui Newton, teoria relativitatii data de Einstein, nocturnele lui Chopin, "In cautarea timpului pierdut" de Proust, "1984" lui Orwell, filmele lui Steven Spielberg, Google (co-fondat de introvertitul Larry Page) si Harry Potter.
Persoanele sociabile sufera mai mult in urma lipsei de somn
Mirosul te da de gol - Afla ce spune despre personalitatea ta!