Din punct de vedere științific, consumul de ciocolată a fost semnificativ asociat cu memoria vizuală-spaţială şi organizare, memoria de lucru,de scanare şi de urmărire,raţionamentul abstract. Substanțele nutritive care se găsesc în ciocolată, mai ales polifenolii din cacao, au un efect pozitiv asupra creierului.
„Este adevărat că anumite tipuri de ciocolată sunt foarte sănătoase, dar nu sunt nici de departe cele agreate de public.
Adică, cacaua din care este făcută ciocolata conține polifenol care sunt antiinflamatori, antioxidanți și care au un efect pozitiv cardio metabolic.
Dar ei sunt amari și atunci cei mai mulți producătorii fie folosesc o ciocolată săracă în așa ceva, fie chiar scot polifenolii, astfel încât produsul final să fie cât mai agreabil pentru public.
Deci dacă vreți cu tot dinadinsul o ciocolată sănătoasă trebuie să alegeți una cu nivel ridicat de cacao și cât mai amară cu putință cu mențiunea că și ea are multe calorii așa încât trebuie să fiți atenți la acest aspect", a recomandat medicul nutriționist Corina Zugravu la Antena 3.
Consumul de ciocolată creşte fluxul sanguin de la nivelul creierului, care, la rândul său, îmbunătățește o serie de funcții ale acestuia.
Acest lucru este confirmat şi de către prof. dr. Vlad Ciurea care recomandă atenție în alegerea produselor cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem energie”.
„Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.”, a explicat el, potrivit sursei citate.