Ovăzul integral este bogat în fibre, proteine vegetale, minerale precum fosfor, potasiu, magneziu și vitamina E antioxidantă. Deși ovăzul instant este mai rapid de preparat și, cu siguranță, mai gustos datorită procentului mare de zahăr, trebuie remarcat faptul că acești derivați de ovăz nu au aceleași nutrienți și beneficii ca fulgii de ovăz integral, care aduc beneficii vaste organismului.
Fulgii din ovăz integral favorizează pierderea în greutate, ajută la scăderea nivelului de colesterol și sunt, de asemenea, bogați în fibre, care ajută la funcționarea corectă a intestinului. Pentru un mic dejun și un stil de viață mai sănătos, optează întotdeauna pentru ovăz în formă integrală sau fulgi.
Iată care sunt beneficiile consumului de fulgi de ovăz în fiecare zi.
Ovăzul scade nivelul colesterolului și îmbunătățește rezistența la insulină, promovează sănătatea intestinală, reglează sindromul intestinului iritabil, susține funcționarea creierului.
1. Făina de ovăz conține multe fibre solubile, în special fiind bogată într-o fibră solubilă numită beta-glucan, un ingredient responsabil de efectele de reducerea colesterolului.
Pentru a reduce nivelul de colesterol din sânge, ar trebui să consumați cel puțin trei grame de beta-glucan pe zi, iar fulgii de ovăz sunt cu siguranță o modalitate excelentă, de aceea trebuie să-i introduceți în dieta dumneavoastră.
2. Ovăzul îmbunătățește rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când celulele nu sunt capabile să răspundă corect la insulină, ceea ce face dificilă reglarea zahărului din sânge. Modificările regimului alimentar pot ajuta la îmbunătățirea rezistenței la insulină și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
O porție de fulgi de ovăz furnizează aproximativ patru grame de fibre și două grame de beta-glucan, care încetinesc apariția glucozei în fluxul sanguin prin oprirea secreției de insulină. În plus, carbohidrații complecși, cum ar fi fulgii de ovăz, pot oferi organismului suficientă energie pentru a trece peste zi, potrivit DcNews.ro.
3. Promovează sănătatea intestinală. Când mâncăm, nu ne hrănim doar pe noi, dar hrănim și bacteriile care trăiesc în tractul nostru gastrointestinal. Ca și gazde ale bacteriilor care trăiesc în interiorul nostru, avem capacitatea și responsabilitatea de a alege alimentele care vor ajuta la proliferarea bacteriilor bune din intestine, precum și a bacteriilor dăunătoare.
Făina de ovăz nu este doar bogată în fibre, ci și în amidon rezistent, care poate ajuta la promovarea unui microbiom intestinal sănătos. Cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health au descoperit că un stil de viață sănătos de viață contribuie la sănătatea organismului și ne ajută să avem o viață mai bună și mai lungă.