Oamenii au tendința să ignore că primesc involuntar prea mult zahăr în dieta lor și încep să:
- se îngrașe;
- aibă probleme cu pielea;
- aibă pofte inexplicabile;
- aibă schimbări ale stării de dispoziție;
- nu mai poată dormi cum ar trebui;
- aibă dureri de cap;
- se simtă balonați;
- îi doară articulațiile;
- facă diabet.
Toate aceste simptome sunt de la prea mult zahăr și nu merită efortul de a deveni dependent, pentru că vei avea nevoie de și mai mult zahăr, din ce în ce mai mult, iar efectele benefice, cum ar fi acea infuzie de energie pe care o resimți imediat, durează mult prea puțin și ajungi repede să te simți și mai rău.
Detoxifierea de zahăr este exact ceea ce ți-ar trebui ca să scapi de dependență și să ai o sănătate mai bună, dar va trebui să faci anumite schimbări și următorii pași te vor ajuta:
1. Marea curățenie
Îndepărtează toată mâncarea pe care o ai acum în bucătărie și conține zahăr, deoarece dacă nu se află în fața ta nu vei fi atât de tentată să mănânci. De acum înainte citește toate etichetele produselor pe care le cumperi și vei începe să realizezi cât de mult îndulcitor consumai, chiar și în cereale, dressinguri sau sosuri.
2. Ia-ți adio de la amidon și dulciuri
Trebuie să mănânci cât mai multe proteine și grăsimi sănătoase, dar evită amidonul, adică orice înseamnă cartofi și carbohidrații din grâne, fructe și alcool. Taie din dietă pâinea, pastele, laptele, brânzeturile, cartofii, fructele și alcoolul, astfel vei diminua foarte mult cantitatea de zahăr din dietă, deci nu mai îndulci cafeaua sau ceaiul de dimineață nici cu zahăr, dar nici cu alte tipuri de îndulcitori. La început vei avea multe pofte, dar după trei zile te vei simți mai bine.
3. Zahărul natural este mai bun
După 3-4 zile poți începe să incluzi zahărul natural în alimentație prin consumarea merelor, a fructelor de pădure și a altor fructe cu indice glicemic mic. În plus, o gustare foarte bună este o combinație de măr cu afine, peste care se toarnă un pic de iaurt natural. Iaurtul natural neîndulcit tot conține zahăr în mod normal, dar este în regulă, pentru că nu reprezintă un surplus. Pe lângă aceste alimente îndulcite în mod natural, poți începe să incluzi în alimentație mai multe produse cu fibre și carbohidrați buni, adică ovăz, quinoa, nuci, semințe, cartofi dulci și biscuiți cu semințe. Cel mai bine este să reintroduci aceste alimente după o săptămână de detoxifiere, când organismul tău nu se mai bazează doar pe ele pentru a căpăta energie.
4. Un stil de viață nou, sănătos
Continuă să mănânci o dietă bogată în proteine, fibre, legume, grăsimi bune și carbohidrați buni, pentru că acest lucru îți va permite să funcționezi la nivel optim, cu un nivel de energie acceptabil pe toată durata zilei. Vei putea să faci orice fără să te simți slăbită și să-ți continui programul de antrenament hrănindu-ți organismul cu toți nutrienții necesari.
Pare simplu să mănânci sănpătos, dar este nerealistic să zici că niciodată nu vei călca strâmb. Deci pentru a nu căpăta frustrări, mai bine servește-te ocazional cu câte ceva dulce, dar eventual realizat cu altceva decât zahăr rafinat. Oricum, deja organismul ți se va fi obișnuit cu mai puțin zahăr și gustul nu va mai avea nevoie de atât de mult ca să fie mulțumit și vei aprecia toate aromele naturale, fără adaosuri inutile.
Prin detoxifierea organismului, vei începe să te simți mai bine și vei diminua riscurile venite dintr-o dietă inadecvată. Vei simți astfel:
- o creștere a nivelului de energie;
- schimbări de stare mai rare;
- pierdere în greutate;
- mai puține pofte;
- apetit sexual mai mare;
- piele mai frumoasă;
- inima va funcționa mai bine, la fel și restul organelor;
- vei gândi mai limpede.
De ce este importantă detoxifierea și cum să elimini zahărul din viața ta
În America, o persoană obișnuită consumă în jur de 68 kg de zahăr în fiecare an, adică mult mai mult decât are de fapt nevoie și asta pentru că toată mâncarea procesată are în componența ei diverse forme de îndulcitori. De aici nevoia unei detoxifieri temeinice.