"O imagine valoreaza cat 1000 de cuvinte" spune un citat celebru. Astazi, este aproape imposibil sa ne imaginam cum ar fi aratat viata noastra atunci cand fotografia era doar o necunoscuta. Dar sa facem totusi o mica incursiune in istoria acestei arte.
Cuvantul fotografie are la origine doua cuvinte provenite din limba greaca: fotos (φotoς)- lumina si graphy (γραφειν)- desen, scris. Literalmente, acesta se poate traduce prin: "a picta cu lumina." In vorbirea curenta, pe scurt, se foloseste termenul de imagine.
Data oficiala a inventiei fotografiei este 1839, cand Daguerre a prezentat inventia numita de el "daghereotip", care este o simpla ameliorare a descoperirii facute de Niepce, cel care incercase sa inventeze primul aparat de fotografiat. Proprietar al inventiei, a devenit statul francez.
Un alt moment important in istoria fotografiei a fost acela in care George Eastman reuseste sa realizeze primul negativ flexibil, cunoscut sub denumirea de "roll film", usor de manipulat, incasabil si cu aceleasi proprietati fotografice ca si ale placii de cristal. Totodata, volumul si greutatea aparatului de fotografiat se micsoreaza considerabil, transportarea lui nemaifiind o problema. Se intampla in anul 1884.
In 1911, fotograful Edward Steichen s-a supus provocarii ridicate de editorul revistelor Jardin des Mndes si
La Gazette du Bon Ton, Lucien Vogel, pentru a promova moda ca arta prin utilizarea de fotografiilor.
Steichen a inceput sa pozeze rochiile couture din colectia lui Paul Poiret. Acestea au fost publicate in Art et Decoration in aprilie 1911. Potrivt lui Jesse Alexander, acestea au fost: "considerate drept primele fotografii de moda".
Odata cu recunoasterea internationala, Edward Steichen a primit, la inceputul anului 1923, oferta de a fi sef fotograf la revistele de moda Vogue si Vanity Fair, aceasta fiind cea mai prestigioasa pozitie in domeniul fotografiei comerciale.
Fotografia anilor '20 surprindea momentele importante ale vietii in culori de sepia sau alb si negru. Lipseau opulenta, stralucirea de astazi sau culorile vii.
Cele mai multe fotografii erau cele care ilustrau cladiri, avioane, masini, statile de tren, oamenii de pe strada, parade, greve, panorame.