In cadrul unui studiu recent, barbatii si femeile cu antecedente in ceea ce priveste depresia, ale caror certuri cu partenerii de cuplu erau intense si dese, prezentau numeroase probleme de metabolism dupa ce mancau alimente bogate in grasimi.
Acesti subiecti ardeau mai putine calorii si aveau un nivel de insulina si trigliceride exagerat, acestea din urma fiind o forma de grasime din sange.
4 lucruri pe care sa NU le faci dupa ce te-ai ingrasat
Arderea incetinita a caloriilor in cele sapte ore ce au urmat dupa o masa copioasa - cu 118 calorii mai putin in medie - se traduce printr-o acumulare de peste 5 kilograme intr-un singur an. Multe dintre cauzele luarii in greutate se datoreaza sindromului metabolic, care sporeste riscul de afectiuni ale inimii si diabet.
"Aceste rezultate nu numai ca identifica modul in care factorii de stres duc la obezitate, dar subliniaza si cat de important este sa tratezi afectiunile ce tin de dispozitie. Interventiile la nivelul sanatatii psihice pot aduce beneficii si sanatatii fizice", a explicat Jan Kiecolt-Glaser, director al Institute for Behavioral Medicine Research de la The Ohio State University si autor al studiului.
"Rezultatele noastre subestimeaza probabil riscurile fiindca au fost analizate doar efectele unei singure mese. Majoritatea oamenilor mananca din patru in patru ore si mananca adesea in compania partenerului de cuplu", completeaza Kiercolt-Glasers, profesor de psihologie si psihiatrie.
"Mesele ofera oportunitatea unor certuri in casniciile cu probleme, asa ca ar putea exista un tipar de durata al afectiunilor metabolice rezultate din ostilitate si depresie."
Cercetatorii au recrutat 43 de cupluri sanatoase, cu varste intre 24 si 61 de ani, care sa fi fost casatorite de cel putin 3 ani. Ca parte a studiului, participantii au completat o serie de chestionare care vizau satisfactia in cuplu, probleme cu dispozitia si simptome ale depresiei.
In timpul experimentului care a durat doua zile, participantii au mancat oua, carnati de curcan si biscuiti in valoare de 930 de calorii, continand in jur de 60 de graqme de grasime. Alimentele au fost alese astfel incat sa imite optiunile pe care le ai la fast-food.
Doua ore mai tarziu, cuplurile au fost rugate sa discute si sa incerce sa rezolve cateva probleme pe care cercetatorii le-au considerat drept cele care au sanse mari sa declanseze un conflict. Subiecte comune au fost banii, comunicarea sau socrii.
Cercetatorii au parasit camera si au inregistrat discutiile, dupa care au impartit interactiunile in categorii precum abuz psihologic, conversatii stresante, ostilitate sau resemnare.
Dupa masa, consumul de energie al participantilor a fost testat timp de 20 de minute in fiecare ora, timp de 7 ore dupa discutiile cu partenerul.
Cercetatorii au obtinut aceste date folosind echipamente care masurau oxigenul si dioxidul de carbon din aerul inspirat si expirat, dar si din mostrele de sange luate pentru a masura glucoza, insulina si trigliceridele.
La prima masuratoare, participantii cu tulburari de dispozitie si o relatie de cuplu ceva mai agitata ardeau in medie cu 31 de calorii mai putin pe ora si aveau in jur de 12% mai multa insulina decat cei aflati intr-o casnicie fericita. Nici la doua ore dupa masa, nivelul de insulina al participantilor nu era acelasi, iar insulina este cea care contribuie la depozitarea grasimii.
Citeste si:
Iti incarci telefonul pe timpul noptii? Vezi ce risti