Pentru a continua, trebuie sa subliniez ca moda nu se refera strict la vestimentatie, ci cuprinde un domeniu vast, de la diete, siluete, frizuri, gadget-uri, locuinte, profesii sau culori, tot ce ne starneste simturile, si societatea „imbratiseaza” ca trend, este „la moda”.
Deci moda inseamna nautate.
Si totusi de ce ne imbracam?
Ne imbracam pentru ca dispunem de haine si societatea asteapta de la noi acest lucru. Ne imbracam pentru a atinge cele 6 scopuri primare pentru care utilzam hainele. Ne imbracam pentru a ne proteja impotriva agentiilor agresivi, pentru atractia sexuala pe care o poate starni o tinuta, pentru a ne arata statutul social si ne mai imbracam pentru a ne identifica, pentru a ne exprima propria personalitate cu ajutorul hainelor. Si astfel ajutam aceasta industrie a modei sa evolueze constant.
De ce ne imbracam „la moda”?
Personal, cred ca aceasta dorinta, si cred ca „batalie” este cuvantul potrivit, pentru a fi in pas cu tendintele, nu vine atat din dorinta de atractie sexuala cat din competitia intre noi. Competitia de a arata mai bine decat X sau Y, sau de a semana mai mult cu cutare sau cutare celebritate. Asa suntem noi. Evoluam prin frustrari. Cautam mereu sa ne autodepasim conditia. Tinem dietele sa ne mentinem siluetele, renuntam la leneveala pentru cateva ore la sala, ne cantarim viata in calorii si ne mintim ca ne place.
Iar apoi urmeaza hainele...
Ne imbracam ca sa scoatem in evidenta orele petrecute la Pilates, sau din contra, sa ascundem kilogramele luate in plus in concediu. Sau ne imbracam pentru ca locul de munca ne impune anumite criterii vestimentare.
Dar oare ne imbracam „la moda” pentru ca asta vedem in reviste si la anumite celebritati sau pentru ca pus si simplu suntem in stare sa descoperim hainele care ne fac fericite? Si nimic nu e mai sexy si mai feminin decat o rochie parca „turnata” pe tine, cu o pereche de tocuri in care sa nu ai impresia ca iti vor cadea degetele la fiecare pas. Astfel de tinute iti fac viata mai frumoasa si fac sa merite tot efortul, timpul si banii alocati.
O haina perfecta este o investitie in imaginea ta. Si astfel ajungem la eterna intrebare: face haina omul sau nu?
Suntem mereu grabiti, obositi, suntem stresati si superficiali. Si atunci de ce nu ar face haina pe om?
Evaluam caracterele dupa carcasa, creem stereotipuri si avem mult prea putin timp la dispozitie. De ce ni l-am pierde pe substanta, cand carcasa e atat de evidenta?
Prima impresie este mereu cea care conteaza, oricat de trist sau rautacios ar suna, restul e discutabil. Si astfel cum am putea demonstra ca suntem mai importanti decat felul in care ne prezentam idn punct de vedere vestimentar?
Pana la urma a-ti pasa de felul in care arati, de felul in care esti perceputa in societate si de cat respect beneficiezi de la cei din jur, este un act de respect fata de sine.
Optiunile iti sunt limitate de felul in care arati!
Arat bine, deci ma respect pe mine insami. Ma respect, deci ii respect pe cei din jur.
Si „arat bine” inseamna mult mai mult decat ADN. „Arat bine” inseamna - sunt imbracata corespunzator siluetei mele, sau unor anumite crieterii, ma simt bine in hainele mele, sunt mai increzatoare in fortele proprii, simt ca pot cucerii lumea in fiecare zi. Si chiar o poti cucerii in fiecare zi cu atitudinea si hainele potrivite. Iar cateva haine bune, cumparate cu cap care sa ofere versatilitate, cantaresc mult mai mult decat o gramada de haine care te intristeaza de fiecare data cand deschizi dulapul.
Nu trebuie sa te imbraci pentru jobul pe care il ai, ci pentru cel pe care il doresti. Si astfel haina nu face omul, dar cu siguranta il defineste.