Cunoscuta nutritionista Mihaela Bilic incearca sa ne ofere un argument stiintific pentru aceasta "placere de sezon" - orezul cu lapte. De ce ne place acest aliment chiar si acum, desi am depasit varsta copilariei? Se pare ca raspunsul este legat de o zona din creier care este responsabila de placere.
"S-a demonstrat ca si consistenta unui aliment joaca un rol important in satisfactia pe care o obtinem consumandu-l. Este incontestabil ca ne nastem cu placerea pentru gustul dulce si asta se vede din zambetul care apare automat pe fata unui sugar cand primeste o picatura de apa cu zahar. Noutatea este ca exista in creier o zona responsabila de placere, care e diferita de cea care primeste informatiile senzoriale (vedere, miros, auz, gust, atingere). Cu alte cuvinte gustul, mirosul, aspectul si compozitia mancarii ne pot satisface, insa " cireasa de pe tort" e data de consistenta", explica Mihaela Bilic.
Specialista mai spune ca tot ce este cremos, onctuos, la limita dintre solid si lichid, ne desfata simturile. "Nu e de mirare ca frisca, inghetata, banana,mierea, ciocolata topita, smantana, orezul/grisul cu lapte, cremele de prajituri ne provoaca o reactie de placere dincolo de continutul lor in zahar sau grasime. Explicatia sta in ariile cerebrale stimulate de cremozitatea acestor produse, arii comune cu stari precum bucuria, euforia, fericirea", mai spune Mihaela Bilic pe pagina oficiala de Facebook.
Citeste si: 6 reguli pentru prajirea corecta a alimentelor
Ce se intampla cu proteinele cand le gatesti
Uleiul ingrasa mai tare decat untul - Ce trebuie sa stii despre grasimi