Moda
Pentru prima oara in moda tinerii sunt cei care dau tonul. Ei au inventat noi stiluri radicale in moda, incepand cu look-ul androgin al fetelor si terminand cu imaginea lui Twiggy care defineste categoric imaginea de baby doll a femeii anilor ’60.
Se purtau fustele cu pliuri – ideale pentru a dansa twist si pentru a le permite fetelor sa-si miste genunchii in voie. Deasemenea se purtau rochiile stranse cu o curea la mijloc – care in scurt timp au devenit "fashionable".
Inca erau la moda fustele, pana cand, in 1966, Mary Quant inventeaza fusta mini. Aceasta facea fuste scurte cu 5-6 cm deasupra genunchiului. Ideea ei nu a fost tocmai originala, insa in zilele noastre este creditata ca si inventatoarea fustei mini. In 1964 designerul francez Andre Courrges facea fuste scurte – pentru a da femeilor confort si simplitate. Mary Quant ia conceptul de fusta scurta si o face si mai... scurta, devenind un obiect cautat in buticul ei, Bazaar.
Meritul lui Mary Quant ii revine nu numai pentru fusta mini, dar si pentru noua tunsoare in 5 colturi. Una dintre cele mai populare tunsori ale perioadei ce pune accent pe geometrie.Lifestyle
Ce a aparut atunci si fara de care nu mai putem trai azi sau lucruri care ne marcheaza si azi existenta? In 1965 Sony scoate prima caseta cu banda (ai mai fi vazut acum 20 de ani filme la videoul vecinului adus din Turcia daca nu era anul 1965?).
In 1960 este eliberata pe piata prima pilula contraceptiva. In aceeasi perioada apare primul joc video si primul minicomputer. Omul paseste pe luna, este realizat primul transplant de inima si strabunicul Internetului de azi, Arpanet isi face si el aparitia.
Tinerii sunt implicati in tot mai multe miscari culturale radicale – hippies ale caror momente de varf au fost Summer of Love din San Francisco 1976 si festivalul de la Woodstock din 1969.
Masinile care apar acum si sunt fashionable sunt: Ford Mustang, Chevrolet Corvette sau Pontiac GTO.
JFK, Malcolm X si Martin Luther King sunt asasinati in aceasta decada.Emanciparea femeii
A inceput in anii ’20, insa si anii ’60 au insemnat o schimbare in acest sens. Femeile au inceput sa poarte fuste scurte, cizme de latex, gene false.
Lupta pentru drepturile civile (miscare funadamentala pentru aceasta perioada) a fost dusa mai ales de femeile de origine afro-americana. Ella Baker, Septima Poinsette Clark, Fannie Lou Hamer, Vivian Malone Jones – sunt numai cateva nume care au luptat pentru drepturile femeilor si au reusit sa obtina interzicerea discriminarii sexuale.
Acum este perioada in care apare termenul de feminism sau eliberarea femeilor.
In 1968, Jo Freeman, scriitoare feminista convinsa, scrie BITCH Manifesto, un clasic al genului – in care trateaza eliberarea si emanciparea femeii si care incepe cam asa: „...man is defined as a human being and woman is defined as a female. Whenever she tries to behave as a human being she is accused of trying to emulate the male... Simone de Beauvoir”.
Sa cante muzica!
Rock n Roll-ul nu mai era patrimoniul populatiei de culoare: intors din armata, Elvis Presley li s-a alaturat lui Jerry Lee Lewis, Paul Anka si Bobby Darin si Neil Sekada, continuand suprematia genului in topuri.
Industria a fost puternic zgaltaita atunci cand bosii de la Motown (casa de discuri care i-a propulsat in showbiz si pe Jackson 5) au inceput sa isi concentreze atentia pe alcatuirea si promovarea unor trupe de fete, primele din istoria muzicii! Asadar, inainte de Spice Girls, Sugababes si Destiny’s Child au fost Gladys Knight and the Pips, Supremes si desigur, diva prin excelenta, Aretha Franklin.
Ceea ce mi-a placut intotdeauna la aceasta decada n-au fost nici Elvis, nici Jerry Lee Lewis, si cu atat mai putin albii care incercau sa se impuna, confuz, pe teritoriul negrilor. Iata 10 lucruri pentru care anii 60, din punct de vedere muzical, vor fi vesnic tinuti minte:
1. Jimi Hendrix, pentru tot ce inseamna azi solo-uri si riff-uri de chitara electrica, lasandu-l la o parte pe marele B.B. King. Fara Hendrix, azi nu i-am fi avut pe Prince, Kravitz si Slash.
2. James Brown, pentru ritmurile dracesti care nu te lasau sa stai locului. Si pentru cel mai frenetic joc de glezne, care l-ar inhiba si pe Mick Jagger.
3. Pentru piesele de plaja pe care ni le-au „furnizat” Beach Boys. „Surf in USA”, „California Girls”... sa ne ajunga!
4. Bob Dylan, pentru curajul pe care si l-a putut asuma un om care habar nu are sa cante. Ne-a aratat cat de importanta este mesajul, cat de mult atarna muzica buna de versuri.
5. Beatlesmania! Cei patru fantastici care au cucerit vestul. Pentru isteria pe care au creat-o si pentru mosteinrea pe care au lasat-o boy-band-urilor care au urmat.
6. Pentru Sergent Pepper’s Lonely Nights Club Band si perioada tarzie a Beatlesilor. Cel mai bun album din istoria rock-ului, care avea sa-i inspire deopotriva pe Elton John si Ozzy Osbourne.
7. Woodstock. Janis Joplin, Greatful Dead, Jefferson Airplane. Mai trebuie sa mai spun de ce?
8. Conceptul de Sex, Drugs & Rock n Roll. Ce farmec ar fi avut lumea muzicii fara el? Tabloidele nu ar fi existat in absenta lui.
9. Rolling Stones, trupa mea de suflet, fara de care n-ar mai fi exista Aerosmith (’70-80) si Guns N Roses (’80-’90).
10. The Who, pentru ca au dat, la propriu, voce unei generatii care a schimbat fata lumii.
Popcorn pe saturate!
Gata cu comediile romantice dulcege, cu divele platinate si cu scenele in care sarutul nu se putea intampla decat intre doi oameni imbracati pana la gat. Dupa moartea lui Marilyn, divele au adoptat o imagine mai nonconformista, stylish devenind brusc noul sexy. Audrey Hepburn i-a facut pe barbati sa-si ia gandul de la rotunjumile lui Betty Grable. Desigur, pin-up-ul avea sa revina ametitor in a doua jumatate a anilor ’80. Dar pana atunci, cinematografia avea sa se concentreze pe spargerea tiparelor.
5 filme care redau cel mai bine decada:
1. My Fair Lady, cu Audrey Hepburn.
2. Absolventul, cu Dustin Hoffman.
3. Midnight Cowboy, cu Robert Redford
4. Primele 6 filme din seria James Bond, Dr. No, From Russia With Love si Goldfinger.
5. 101 Dalmatieni, pentru revival-ul adus erei Disney.