Problema este că, un grup de experţi, inclusiv de la Consumer Reports, de la Environmental Protection Agency's Energy Star Program, de la Natural Resourcers Defense Council şi de la American Council for an Energy-Efficient Economy, sugerează că în cele mai multe cazuri ar trebui pur şi simplu "să lăsăm maşina de spălat vase să îşi facă treaba".
Din punct de vedere ecologic, aceste maşini au devenit atât de avansate încât nu ai cum să depăşeşti calitatea prin spălatul de mână. Mai mult decât atât, maşinile de spălat vase au nevoie din ce în ce mai puţină apă şi energie, din cauza îmbunătăţirii standardelor aparatelor.
"În timp ce ar putea fi posibilă utilizarea unei cantităţi mai mici de apă / energie la spalat vase cu mâna, mi se pare extrem de improbabil acest lucru", a declarat Iona Schein, coordonator tehnic pentru locuințe și clădiri în programul WaterSense APE. Schein s-a referit în special la mașini de spălat vase certificate Energy Star, nu la toate mașinile de spălat vase.
"Atunci când speli de mână aceeaşi cantitate de vase pe care o poţi băga la maşina de spălat, trebuie să fii capabil să speli, de fapt, opt seturi de vase şi să limitezi cantitatea de apă consumată la doar două minute", a spus acesta.
Maşinile de spălat vase au o serie de avantaje când vine vorba de curăţarea corectă a recipientelor pe care le folosim când mâncăm. În primul rând, mâinile noastre nu suportă temperaturile foarte ridicate pe care le folosesc maşinile de spălat pentru a curăţa vasele. Maşinile de spălat moderne includ, de regulă, un număr de caracteristici de înaltă tehnologie care sunt mai bune la curăţat decât suntem noi.
De la proiectarea rafturilor, la pulverizarea jeturilor de apă şi alte aspecte, toate sunt adaptate pentru a îmbunătăţi performanţa. Unde mai pui că, maşinile de spălat vase de ultimă generaţie vin la pachet şi cu un senzor care detectează dacă vasele sunt încă murdare. Aşadar, dacă s-a dus grăsimea de pe farfurie, acest lucru nu însemnă că microbii nu au rămas acolo.