Chiar dacă nu are încă toţi dinţişorii sau poate că vrei ca cel mic să guste din toate câte puţin, specialiştii ne atrag atenţia asupra cerealelor pentru copii, dar şi asupra pufuleţilor din porumb, care nu reprezintă variante sănătoase pentru cel mic.
Pufuleţii sau aşa-zisele cereale din porumb, o variantă nesănătoasă
Anumite cereale care intră în categoria "cereale pentru copii" sunt la fel de "împachetate" în zahăr precum o gogoaşă glazurată, potrivit Consumer Reports.
Citeşte şi: Când trebuie să diversificăm alimentaţia la bebeluşi?
Specialiştii au studiat modul în care 91 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, şi-au turnat cereale în castron şi au descoperit că, în medie, copiii şi adolescenţii au mâncat cu aproximativ 50 până la 65% mai multe cereale decât cantitatea sugerată pentru o porţie, iar această exagerare s-a întâmplat în 3 cazuri dintre cele 4 cereale testate, spun americanii de la Consumer Reports.
Mai mult, acele "biluţe" din mălai de porumb care se găsesc în pachetele de cereale pentru copii sunt în proporţie de 41 la sută zahăr şi nu conţin deloc fibre alimentare, potrivit unor studii de la Rudd Center.
Nu lăsa copilul să consume pufuleţi în exces
Pufuleţii şi cerealele nu sunt alimente care să facă parte prea des din alimentaţia copiilor. Aceste variante conţin multă sare şi mult zahăr, iar din cauza cantităţii mari de sare, vor suprasolicita rinichii copilului.
Citeşte şi: Cum să faci curăţenie "ca la carte", cu un nou-născut în casă
Chiar dacă ţi se par banali, pufuleţii sunt o "otravă" pentru sănătatea copiilor tăi. Dacă până acum aveai îndoieli în privinţa pufuleţilor şi cerealelor pentru copii, specialiştii îţi explică de ce trebuie să elimini definitiv pufuleţii din alimentaţia micuţului tău.
Pufuleţii tradiţionali sunt fabricaţi din făină de porumb expandată, cu adaos de glucide. Ei au o încărcătură glicemică foarte ridicată. Mai mult, nutriţioniştii subliniază că toate produsele obţinute din porumb au un indice glicemic mare, iar din această cauză creşte riscul ca persoana să facă diabet.
La capitolul valoare nutriţională, pufuleţii sunt un produs alimentar dezechilibrat, au foarte multe zaharuri în compoziţie şi o cantitate mică de proteine. În plus, sunt săraci în vitamine, cu excepţia acelor sortimente în care vitaminele sunt adăugate artificial.
Citeşte şi: Tehnica de calmare a bebeluşilor care plâng
Pufuleţii conţin un colorant artificial - azoic galben tartrazină - care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor. Acest colorant poate provoca dificultăţi de respiraţie, eczeme şi tulburări de vedere.
Într-un articol din 2008 din jurnalul.ro, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descria pufuleţii ca find un expandat obţinut din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare.
Un studiu din octombrie 2009 vorbeşte pe larg despre calitatea nutriţională a pufuleţilor şi cerealelor pentru copii. În ciuda faptului că multe branduri pledează pentru reducerea marketingului nesănătos pentru copii, marile companii producătoare continuă să îi atragă pe copii cu cele mai puţin sănătoase produse.
Citeşte şi: Caz incredibil la crematoriu - Un bebeluş "mort" s-a trezit înainte de a fi INCINERAT
De pildă, americanii spun că cerealele pentru copii conţin 85% mai mult zahăr, 65% mai puţine fibre şi 60% mai mult sodiu atunci când au fost comparate cu cerealele pentru adulţi.
Pufuleţii şi cerealele conţin ingrediente potenţial periculoase
Deşi cerealele conţin grăsimi parţial hidrogenate, ele sunt prezentate ca neavând grăsimi trans deoarece cantitatea de grăsimi trans per porţie este mai mică decât pragul de 0,5 grame/porţie.
Efectele cerealelor asupra bebeluşilor
Dacă bebeluşi nu produc amilază (n.r. - substanţă produsă de pancreas, care în timpul digestiei transformă amidonul în maltoză şi glucoză), ei nu digestă de fapt cerealele şi produsele din cereale. Astfel, grânele nedigerate pot distruge mucoasa intestinală a copilului tău şi poate perturba echilibrul bacteriilor bune din intestine.
Potrivit presei americane, mulţi medici le avertizează pe mămici în acest sens, adică dacă îşi hrănesc bebeluşii cu grâne prea devreme, acest lucru poate duce la alergii mai târziu, când copilul va creşte.
Unele cercetări spun că, pe lângă alergiile la cereale, acest consum de produse din porumb sau grâu poate duce la priblem de comportament, la probleme legate de dispoziţie, la deficienţe nutriţionale în ceea ce priveşte sănătatea copilului şi la alte alergii alimentare. Surse: 1, 2, 3, 4, 5.