Daca ai asteptat acest moment si inca nu a venit, iata mai jos cateva cauze pe care le poti analiza sa vezi unde esti si ce ai putea sa faci:
Implicarea in munca
Anca lucreaza deja de 1 an in aceeasi companie, s-a angajat in timpul studiilor ca sa castige un ban in plus si ceva experienta. Pentru ca nu a facut niciodata o pasiune din activitatea sa aici, frecvent are de oferit cate o explicatie (de altfel destul de plauzibila) pentru faptul ca a depasit termenul de predare al unui raport, ca a intarziat la serviciu mai mult sau ca a lipsit de la lucru.
E drept ca se intampla oricui. Doar ca atunci cand se intampla prea des, este clar ca motivatia ta lipseste si este cazul sa iti lamuresti in primul rand tie daca iti place ceea ce faci. Seful tau nu va interpreta decat ca nu ajungi la rezultate de calitate. Iar faptul ca trebuie sa te disculpi mereu pentru ceea ce nu ai apucat sa faci este pentru el lipsa de responsabilitate.
Promovare inseamna maturitate, capacitatea de a-ti asuma si de a face fata la noi sarcini. Se presupune in orice caz ca anterior ai dovedit ca te poti descurca mereu, chiar in activitati de rutina si aparent neinsemnate.
Te descurci bine, dar nu te remarci
Mihai lucreaza in acelasi departament de mai multi ani de zile si este nemultumit ca a fost promovat un coleg de-al sau care a venit doar de 10 luni. I s-ar fi parut normal ca experienta sa mai mare si nevoia de a mai schimba rutina sa fie motive destul de puternice in favoarea lui. Si-a facut intotdeauna treaba.
De obicei se cauta insa talente pentru promovare. Un manager bun va alege cel mai bun om din echipa, cel care nu se limiteaza la sarcini primeste, ci vine si cu propuneri sau se implica si in activitati conexe.
Daca nu iti depasesti patratica ta si nu arati ca esti interesat de mai mult, ca esti curios si proactiv, risti sa fii pastrat in continuare pe acelasi job. Vei ajunge sa fii eventual prea bun, strict in specializarea pe care o ai acum. Si daca nu arati, nimeni nu va sti ca ai si alte calitati si ca poti fi chiar mai valoros intr-o noua pozitie.Nu iti asumi riscuri si nu relationezi usor
Gabriela este deja renumita pentru seriozitatea si responsabilitatea de care da dovada la locul de munca. Cei din echipa si-au dat seama in timp ca este o persoana amabila.
Desi poate ar vrea sa interactioneze mai mult si cu alti angajati, prefera sa isi limiteze interactiunile si prefera sa observe inainte ce fel de persoana este cel din fata ei: "Nu stii cum pot reactiona oamenii noi". De altfel, ii este bine cand simte ca este in control si nu-i plac situatiile pe care nu stie dinainte cum ar putea sa le gestioneze si ce finalitate ar avea.
De cele mai multe ori, o promovare inseamna sa iti creezi si reteaua de comunicare prin care sa afli informatiile utile in noua activitate. Si asta nu doar in job-urile care presupun de la sine interactiuni multiple (ex. in vanzari, relatii cu clientii, achizitii, etc.).
Cu cat pozitia in care doresti sa fii promovat este mai sus ierarhic, cu atat ea va include: un grad mai mare de situatii noi & neprevazute si interactiunea cu mai multe tipuri de persoane. Capacitatea de adaptare din mers, comunicarea si puterea de decizie vor fi esentiale si va trebui sa lasi sa se vada ca ai dinainte un sambure din toate.
Compania nu face promovari in acest moment
Doru – la fel ca multi alti angajati ambitiosi care au cautat ceva mai mult – si-a dorit sa avanseze si a discutat cu superiorul sau despre aceasta. Din pacate deocamdata nu este posibila promovarea, iar el nu poate decat sa fie nemultumit si se gandeste sa plece.
Daca acesta este singurul motiv de a pleca, iar colaborarea de pana acum cu firma este in mare asa cum ti-ai dorit, poti incerca sa obtii parte din ceea ce inseamna promovare: fie implicare pe un proiect interesant, fie asistare in activitati incluse in urmatorul nivel ierarhic, fie alte modalitati de recunoastere a activitatii tale de pana atunci, etc.
Fii realista, dar si creativa atunci cand te gandesti la promovare. Stabileste exact ce anume vrei sa iti aduca acest pas si urmareste-ti rezultatele si feedback-ul din partea celorlalti. Vei sti ce trebuie facut mai departe. Succes!
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro