Daca va intrebati de ce aspectul preparatelor voastre nu este similar cu acela din cartea de bucate, trebuie sa þineþi cont de faptul ca acele poze sunt facute de profesioniºti, fie de un maistru in arta culinara ºi un fotograf profesionist sau de un maistru in arta culinara care iºi prezinta propriile creaþii.
Deci este vorba de creaþii culinare, nu doar din punct de vedere culinar (compoziþia ingredientelor), ci ºi din punct de vedere artistic (aspect, armonia culorilor, simbolistica), intrucat exista adevarate tradiþii sau trenduri in modul in care se prezinta o mancare pe platou sau pe farfurie.
Pentru asta este nevoie nu doar de experienþa, ci ºi de o formare profesionala, adesea ºi de talent artistic sau de fantezie.Dar fiecare gospodina se straduieºte sa faca mancarea ºi aspectuoasa, nu doar gustoasa.
Deci ºi simplitatea poate fi estetica!
in ceea ce priveºte gustul preparatelor, daca folosiþi exact cantitatea de ingrediente indicata ºi procedaþi precum scrie in modul de preparare, mancarea ar trebui sa iasa aºa cum este data acolo, cu excepþia cazului cand un bucatar nu dezvaluie chiar toate secretele sale.
Dar ºi in aceasta privinþa este necesara o oarecare experienþa pentru a reuºi intru totul!
Nu uitaþi ca acel bucatar nu a scris doar reþeta, ci a creat preparatul respectiv, a experimentat mai multe combinaþii de ingrediente pentru a vedea care se potrivesc mai bine!
Dar in cazul in care vrea sa faca un preparat dupa o alta reþeta, nici pentru un profesionist nu este tocmai uºor sa-l realizeze chiar din prima. Va trebui oarecum sa experimenteze ce secrete ascunde reþeta, ca sa iasa la fel de bine cum a gustat-o pe undeva.
Adevarul este ca, de fiecare data parca o reþeta iese altfel, chiar facuta de aceeaºi persoana. Apoi ea mai trebuie adaptata ºi la propriul gust.
Important este insa ca mancarea sa fie buna la gust, iar in germana se spune:doar prin exerciþiu se ajunge maestru!
(Meºterul cere vreme, nu se face din vedere!).
Daca va place sa gatiþi, incercaþi sa experimentaþi anumite reþete, stabiliþi ingredientele preferate ºi adaptaþi-le la gustul propriu, apoi experimentaþi cum pot fi servite frumos, fara a necesita o elaborare prea complicata, fiindca ºi in haute cuisine nu se mai practica servirea de tablouri pe farfurie, ci exista acum o tendinþa de a servi mancarea cat mai natural posibil, preparata din ingrediente sanatoase ºi fara condimente sintetice (coloranþi, potenþiatori de gust, conservanþi etc.), adica sa se simta gustul natural al ingredientelor folosite.