Intrebarea ar putea fi pusa si altfel: De ce mancarea la mama acasa este intotdeauna mai delicioasa sau de ce, in general, mancarurile dintr-un restaurant bun sunt mai delicioase? Pur si simplu, pentru ca mama sau bucatarul respectiv au pregatit acea mancare de foarte multe ori si, datorita acestei experiente indelungate, ei ii reusesc mereu foarte bine.
In cazul unor retete noi, de obicei, la primele incercari mancarea nu ne reuseste chiar asa de grozav. De aceea, atunci cand gatiti pentru oaspeti, este de preferat sa includeti in meniu acele preparate despre care stiti sigur ca va vor iesi delicioase. Fiecare gospodina are anume inclinatii si nu orice fel de mancare ii reuseste.
Nu este suficient sa cititi o reteta, sa urmati acele indicatii, adesea foarte vagi, ci sa experimentati de mai multe ori o reteta, pana ii descoperiti secretele. Multe dintre secrete se pot afla de la mama sau bunica sau de la gospodine cu experienta care adesea dau sfaturi mai bune decat cele din cartea de bucate.
Dar cateva sugestii se pot da:
- In general, trebuie sa se respecte cantitatile indicate in retete, pentru ca ingredientele recomandate trebuie sa se armonizeze in ceea ce priveste aroma si gustul lor.
- Ingredientele sa fie proaspete, mai ales legumele, altfel mancarea nu va avea nici gust prea bun, dar mai ales, nu va avea aroma.
- Este de preferat sa se foloseasca carne proaspata sau doar refrigerata, carnea tinuta mult timp la congelator nu este nici foarte aspectuoasa, nici prea gustoasa.
- La fel, pestele cel mai gustos este cel proaspat, pestele congelat nu prea are gust.
- Fierberea sa se faca cat mai scurt cu putinta (carnea de vita de ex. poate fi fiarta in oala sub presiune) si prin procedee care sa conserve aroma (legume fierte in aburi sau in vase ermetic inchise, fara prea mult lichid).
- Este, de asemenea, important sa respectati ordinea introducerii ingredientelor in mancare si timpii de fierbere, pentru ca sa nu intample ca unele ingrediente sa fie rasfierte, iar altele prea tari.
- In general, este bine sa adaugati sarea si alte condimente, precum si ierburi aromate, abia la sfarsit, adica sa dregeti mancarea dupa preferinte, in felul acesta evitati suprize neplacute, fiindca lichidul mai scade si se poate intampla ca mancarea sa fie prea sarata sau prea picanta.
- Apoi este bine ca mancarea sa fie lasata un timp sa se aseze, adica aromele sa se intrepatrunda, apoi sa fie servita.
- Cu timpul veti afla care sunt secretele fiecarei retete si chiar veti avea propriile secrete in a gati o mancare delicioasa, poate chiar de a crea adevarate „specialitati ale casei".