Prima dragoste nu se uita niciodata, si asta pentru ca o data cu prima pasiune arzatoare se activeaza intr-o maniera total noua circuitele neuronale ale fricii, provocand in noi un fel de trauma.
Insa nu doar atat, reactia este identica in toate culturile si popoarele, de la cea europeana pana la cea americana sau chineza, acolo unde dragostea este vazuta mai mult ca un element distructiv decat constructiv pentru societate.
Cercetarea desfasurata pe parcursul a trei ani, in Marea Britanie, SUA si China a demonstrat cum primul sentiment puternic de iubire provoaca reactii neuronale precise in creier, diferite, dar nu mai putin intense decat cele care se intampla in iubirile succesive, mai romantice si mai putin distructive. Aceste reactii sunt identice pentru toate populatiile.
Ariile care sunt activate privind o simpla fotografie cu persoana care a fost subiectul primei iubiri sunt aceleasi care regleaza mecanismele dependentei si dezechilibrelor mentale, si, din acest motiv, explica coordonatorul studiului, profesorul Art Aron, "aceasta experienta amoroasa va ramene mereu marcata ca un foc, in interiorul nostru".
Studiul publicat in revista "Human Brain Mapping" s-a desfasurat o buna parte si in China condus de cercetatorul Xiaomeng Xu, care a urmarit efectele diferitelor forme de iubire pe 18 voluntari.
Cu ajutorul analizei impulsurilor cerebrale s-a descoperit ca dragostea romantica provoaca o reactie puternica mai ales in ariile cerebrale care reglementeaza mecanismele motivationale, notandu-se si faptul ca voluntatii care treceau prin acest tip de iubire erau mai satifacuti in relatii, fie ca era vorba de relatii de scurta, sau de lunga durata.
De partea cealalta, imaginile cu iubiri pasionale activeaza zonele din creier corespunzatoare tensiunii si fricii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, independent de matricea culturala, dragostea romantica, indiferent cat este de intensa, implica o componenta obsesiva redusa, in timp ce dragostea pasionala provoaca primele sentimente de incertitudine si anxietate, motiv pentru care devine de neuitat.