De fapt, nimeni nu stie cu exactitate de ce unii dintre copii sunt mai predispusi la colici decat altii, dar se banuieste ca aparitia acestora e determinata de mai multi factori, nu numai de unul.
Unii cercetatori cred ca bebelusii pot avea colici pentru ca sistemul lor digestiv este imatur si extrem de sensibil. De altfel chiar si cuvantul colica vine de la grecescul "kolikos" care inseamna colon.
Tractul digestiv al unui nou-nascut nu contine toate enzimele digestive si secretiile de care are nevoie pentru a digera mancarea, astfel ca procesarea proteinelor din laptele de mama sau din cel formula poate fi extrem de dureroasa pentru micutul tau.
Apoi, insusi plansul, in decursul caruia micutul inghite mult aer, declanseaza alte acumulari de gaze care sunt precedate de colici si flatulente.
Alti experti insa sunt de parere ca reprizele prelungite de colici sunt o manifestare psihica a micutilor extenuati. Multi nou-nascuti au trecut printr-o nastere complicata, s-au nascut prematur sau sistemul lor nervos este insuficient dezvoltat. Si atunci, odata cu venirea serii, bebelusii nu mai pot suporta atat de multe senzatii si gusturi noi si incep sa planga.
De asemenea, fumatul in timpul sarcinii sau alaptarii dubleaza sansele de aparitie a colicilor la copiii acestor mame.