Jonathan Rottenverg, profesor de psihologie si director al Mood and Emotion Laboratory de la University of South Florida, a fost contactat de cei de la shine.yahoo.com pentru a raspunde la aceasta intrebare.
Raspunsul lui? In ciuda faptului ca este un fenomen destul de des intalnit, cercetatorii nu stiu foarte multe detalii in ceea ce priveste motivul pentru care avem aceeasi reactie la stimul diametral opusi.
Asadar, lacrimile de bucurie sunt un mister stiintific. Cercetarile nu au reusit inca sa identifice ce se intampla exact in organismul individului pentru a declansa diversele tipuri de lacrimi, insa cert este faptul ca plansul este legat de senzatia de atasament fata de un lucru sau o persoana.
Cand un factor intervine si scutura putin acea legatura, lacrimile incep sa curga.
Se presupune ca plansul in cazul unor evenimente fericite a evoluat datorita beneficiilor pe care le aduce pe plan social. Cand lacrimile apar pe obrajii individului, poate aduna oameni in jurul sau pentru sprijin moral si ajutor in ceea ce priveste rezolvarea unei probleme. Si cum iti doresti sa le impartasesti celorlalti si experientele pozitive, lacrimile par a fi exact modalitatea perfecta pentru a-i atrage in ambele tipuri de situatii.
Lacrimile de bucurie pe care parintii le varsa la festivitatea de absolvire a copilului pot fi, pe de o parte semn ca vor ca bucuria lor sa nu treaca neobservata, insa pe de alta parte poate fi si un semn de teama cu privire la traseul acestuia pe viitor.
In plus, hipotalamusul nu face diferenta dintre fericire, tristete, stres sau pur si simplu faptul ca esti coplesita. Tot ce stie este ca primeste semnale neuronale puternice de la amigdala, care inregistreaza raspunsurile emotionala si ca trebuie, la randul sau, sa activeze sistemul nervos autonom sau vegetativ. Acesta din urma este impartit in doua: simpatic (ce guverneaza reactia de tip “lupta sau fugi”) si parasimpatic (care este responsabil pentru conservarea energiei in situatii de odihna). Cel simpatic este responsabil cu reactiile noastre in conditii de stres, in timp ce sistemul nervos parasimpatic ne calmeaza. Cu toate acestea, sistemul parasimpatic, conectat la glandele lacrimale, declanseaza reactii asemanatoare celor care apar in conditii de stres.
Fie ca este vorba despre frustrare si suferinta sau bucuria coplesitoare de a primi o veste buna, cert este ca plansul este un raspuns reflexiv la conditiile imposibil de controlat din mediul inconjurator.
Citeste si:
Dieta bucuriei - 10 principii care iti schimba viata