Folosirea frecventă a jacuzzi-ului îmbunătățește circulația, face durerile articulare și musculare să dispară, dar temeperaturile înalte pot dăuna anumitor indivizi.
Sănătatea psihică
Să stai intr-un jacuzzi este o activitate relaxantă și masajul bulelor de apă caldă te fac să uiți de grijile cotidiene. Deși sunt destul de puține studii despre eliberarea de stress în astfel de situații, o cercetare mai veche, din aprilie 1990, publicată în "Journal of Behavioral Medicine". a scos la iveală faptul că băile de acest gen scad anxietatea și cresc sentimentul de bunăstare. Un alt mic studiu, publical în anul 2000 în "Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Science" a legat această activitate relaxantă, dar și înmuierea picioarelor în apă caldă de o calitate mai bună a somnului.
Sănătatea mușchilor și a încheieturilor
Căldura se știe că face bine încheieturilor și inflamaților care cauzează spasme și artrite. Deci căldura din jacuzzi îmbunătățește eleasticitate pielii, crește viteza de circulație a sângelui și diminuează durerea și inflamațiile. În plus, jeturile pot direcționa apa în anumite zone afectate de semipareze, entorse și alte traume, realizând astfel un masaj terapeutic. Potrivit unui articol din "Rheumatology International", beneficiile căzilor de tip jacuzzi sunt legate și de calitatea apei folosite.
Alte beneficii
Conform unui studiu publicat în mai 2014 în "North America Journal of Medical Sciences", hidroterapia, care include jacuzzi-ul, este benefică pentru mai multe tipuri de probleme de sănătate. S-a dovedit că prin astfel de terapii este îmbunătățită circulația sângelui, valorile glicemiei, nivelul colesterolului, reduce grăsimea corporală, îmbunătățește imunitatea, relaxează mușchii și diminuează durerile.
Avertizări
Deși căzile tip jacuzzi au numeroase beneficii, este recomandată folosirea lor cu măsură. Să stai prea mult într-o cadă cu apă caldă face ca temeretura corporală să crească, iar femeile însărcinate, copiii și oamenii cu probleme de inimă sunt mai sensibili și ar trebui să consulte un medic înainte de utilizarea lor. Când stai într-un jacuzzi se poate ca pulsul să îți crească, în timp ce presiunea sanguină să scadă, ceea ce te face să te simți amețită la ieșirea din apă. Fii prevăzătoare sau evită folosirea jacuzzi-ului dacă ai băut alcool sau ai consumat droguri de orice fel, pentru că aceste efecte sunt amplificate de folosirea substanțelor respective. În plus, nu intra în aceste căzi speciale dacă ai răni deschise, arsuri sau iritații și ai grijă de orice copil care le folosește sau rămâne pe lângă piscină, pentru că xistă riscul de înec.
De ce să folosești o cadă de tip jacuzzi
Jacuzzi-ul mai este cunoscut și precum o cadă fierbinte, iar acum este mai mult decât un lux, deoarece să te scufunzi într-o cadă cu apă caldă sau fierbinte are mai multe beneficii psihice și fizice.