Daca ne oprim pentru cateva clipe in fata unei oglinzi si ne analizam zambetul, vom ajunge sa realizam ca sunt multe aspecte care ne nemultumesc mai mult sau mai putin in legatura cu pozitionarea, forma sau culoarea dintilor nostrii. Aceste nemultumiri reprezinta raspunsul la intrebarea “de ce sa mergem la un estetician dentar”.
Estetica stomatologica include o serie de tratamente stomatologice din arii diferite (protetica, ortodontie, implantologie, chirurgie) si are drept scop imbunatatirea aspectului dentitiei pacientilor prin diferite tehnici: albirea, fatetarea dintilor (fie cu materiale compozite, fie cu fatete ceramice), remodelare dentara, diverse tratamente ortodontice sau aplicarea unor implante.
Dintre cele mai intalnite probleme care determina pacientii sa apeleze la cosmetica dentara enumeram: spatieri inestetice intre dinti (produse de migrari patologice sau de existenta unor edentatii = spatieri nerezolvate protetic),malpozitii dentoalveolare(rotiri in ax,torsionari,inghesuiri,blocaje ocluzale,egresiuni dentare,etc),modificari de culoare (pete,striuri,fisuri in smalt),precum si alte modificari de natura fizionomica.
Albirea dintilor se foloseste in cazul unor dinti patati sau colorati din diverse motive: dinti cu coloratii datorate administrarii unor medicamente(cum ar fi tetraciclina in copilarie), dinti devitali sau in cazul in care pacientul este nemultumit de culoarea dintilor sai. In aceste ultim caz medicul decide daca aceasta interventie este sau nu necesara si ce procedura este cea mai potrivita pentru a obtine un aspect al dintilor cat mai sanatos, mai estetic si mai natural. Exista deja doua metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesionala a dintilor: prima dintre acestea presupune confectionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se muleaza perfect pe arcada dentara) in care se va aplica, de catre pacient, seara, inainte de culcare, o anumita cantitate dintr-un gel ce contine ca substanta activa peroxidul de carbamida, care produce albirea dintilor.
Cea de-a doua metoda, este mult mai rapida si comoda pentru pacient. In acest caz albirea se realizeaza in cabinetul stomatologic, pe dintii pacientului aplicandu-se cu gel ce contine peroxid de hidrogen care este activat de catre o sursa de lumina cu plasma.
Fatetele dentare sunt o alta metoda terapeutica ce tin de estetica dentara. Ele sunt microproteze ce se aplica prin cimentare pe fata exterioara a dintilor frontali pentru imbunatatirea formei, culorii sau alinierii dintilor. Un mare avantaj in cazul folosirii fatetelor este ca dintii raman vitali(nu este necesara scoaterea nervului).
Fatetele pot corecta:
• Dinti inegali sau sparti;
• Distructii mari pe dinti cauzate de carii sau abraziune(tocire);
• Dinti disproportionate;
• Coloratii cauzate de medicamente(tetraciclina).
Metoda prin remodelare dentara presupune folosirea unor material composite pentru: dinti cu spatieri intre ei, dinti abrazati, dinti fracturati sau dinti ciobiti.
In cazul in care pacientul are nevoie de un implant dentar sau sa poarte un aparat orthodontic, medical estetician il indruma spre medicul specialist ortodont sau implantolog pentru rezolvarea problemelor de aceasta natura.