Da, asta se intampla la un copil de patru ani care inca nu este constient de optiunile pe care le are si de faptul ca poate preveni actiunile din afara lui, ca isi poate adapta raspunsul si ca, prin urmare, consecintele raspunsului il vor duce intr-o directie sau alta. Vedeti, multi clienti imi spun ca sunt stresati si ca mediul este de vina. "Mediul este de vina" pana in momentul in care cineva este constient de puterea interna pe care o are si de faptul ca isi poate directiona gandirea, emotiile, cuvintele, actiunile. Asta nu se intampla de pe o zi pe alta, necesita antrenament, asa cum cele dintre voi care faceti sport va antrenati corpul pentru a fi mai agile, puternice, etc. Exista nenumarate scoli de gandire care propun solutii in acesta priviinta.
Am experimentat efectele negative ale stresului "la prima mana", cum se zice. Anii in care nu am avut prea multa grija de sanatatea mea mi-au influentat in mod negativ imunitatea. Dupa prima nastere, dupa schimbarile majore hormonale, toti factorii necesari pentru a declansa boala cronica de tiroida au fost prezenti. De 10 ani am boala care se numeste Hashimoto, tiroidita. Corpul meu imi ataca tesutul tiroidian crezand ca este corp strain. Petru a compensa cat de cat urmez un tratament cu hormoni sintetici. Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, asezata la baza gatului si care are diverse functii foarte importante in organism. O tiroida care nu functioneaza bine poate influenta negativ calitatea vietii: de la dereglari in metabolism cu consecinte asupra greutatii corporale, functiile cognitive ingreunate, nivel scazut de energie, etc...Pana la urma acesta a fost darul meu, pentru ca am inceput sa fiu curioasa in privinta felurilor in care pot sa imi dezvolt alte reactii la ceea ce se intampla in jurul meu, cum sa imi gestionez starea din care operez un comportament, cum pot sa-mi creez mai multe optiuni care sa ma faca mai puternica si sa-mi cresc calitatea vietii, in ciuda faptului ca traiesc avand o conditie cronica. Mai mult, stiati ca foarte multe femei, in special dupa 35 de ani, au probleme cu tiroida si ca aceste probleme sunt de multe ori nediagnosticate?
Multi oameni se gandesc ca a fi expert in managementul stresului inseamna ca devii ca un calugar budhist, calm si senin tot timpul. Nimic mai departe de ce vreau sa va sugerez: ce ziceti de un compromis? Aveti in tolba voastra o paleta larga de emotii: veselie, tristete, suparare, anxietate, relaxare, pe care le folositi corespunzator situatiei. Cu cat avem reactii exagerate fata de intensitatea situatiei (in emotii negative) in comparatie cu nivelul optim pentru fiecare dintre noi, cu atat ne folosim mai mult din rezervele de energie. Cu cat nivelul nostru de energie este mai scazut, cu atat avem mai putin de dat (de exemplu: mai putina afectiune copiilor sau partenerului nostru)…Cu cat va dezvoltati capabilitatea de a gestiona stresul intr-o maniera optima pentru voi, cu atat mai mult veti trai mai putin in anxietate, in furie, in discomfort fizic si mai mult intr-o stare generala de bine. Cu cat veti invata sa eliminate grijile inutile si sa va relaxati chiar si atunci cand mediul nu neaparat este propice, cu atat veti avea mai multa energie, veti gandi mai bine, deci veti deveni mai eficiente si mai implinite.
Multi oameni stiu despre impactul negativ pe care stresul il are asupra relatiilor cu ei insisi si cu alte persoane, asupra performantei la lucru, asupra apetitului sexual, asupra memoriei etc. Din pacate, stresul a devenit ca un inamic tacut si omniprezent, iar unii oameni sunt atat de obisnuiti cu el ca se gandesc ca nu exista alte optiuni si ca asa trebuie viata traita. Foarte putini se trezesc la timp si spun, “STOP! E timpul sa fac ceva”. De obicei un eveniment extern (ca de exemplu pierderea jobului, a relatiei, o boala) ii influenteaza sa se opreasca din inertie si sa ia in considerare alte posibilitati de a aborda viata. Ganditi-va: cati oameni in jurul vostru si-au pierdut simtul umorului, sunt irascibili, violenti, anxiosi…Vreti sa fiti unul dintre ei sau puteti mai bine?
Daca va intereseaza sa va cresteti calitatea vietii si sa va bucurati de calatoria pe acest pamant (nu e vorba numai de cati ani traiti, ci si de calitatea vietii in acesti ani) incepeti sa va ganditi si sa va creati un plan de eliminare a surselor de stres pe cat posibil, dar si sa cautati modalitati active prin care sa va creati vieti interesante, care sa va stimuleze procesele de crestere si dezvoltare. Invatati sa reinterpretati cauzele stresului si sa reactivati sistemul natural de reducere a stresului. Exista atatea resurse pe care puteti sa le folositi pentru a avansa in aceasta directie, inclusiv rubrica aceasta.
Va propun un exercitiu: ganditi-va la o situatie pe care simtiti ca nu o puteti controla si care va face sa va simtiti plina de griji. Faceti o lista cu toate detaliile necesare legate de aceasta situatie. Pe cat posibil nu faceti evaluari, ci doar descrieti faptele. Apoi imaginati-va ca traind in stres pentru o perioada mai lunga de timp si la toate consecintele care pot apare, prin urmare, in viata voastra.
Imaginati-va apoi o versiune mai in varsta a voastra care vine din viitor si va spune ca totul se va rezolva in bine pentru voi si ca o sa fiti ok. Ce ati fi inspirate sa faceti azi pentru a opera dintr-o mentalitate de crestere/dezvoltare (sau, de exemplu Ce ati face azi pentru a progresa in directia obiectivelor voastre?) si nu de protejare?
Acum, as putea sa demolez “usa care l-a lovit” pe baietelul meu, sau pot sa-l ajut sa invate cum sa recunoasca traiectoriile usii si sa sa anticipeze miscarea optima de trecere prin acel spatiu fara sa se loveasca de ea…
Bucurati-va de viata! Pe data viitoare,
Catalina D. Flore