cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

De ce sa nu eviti pragul de sus?

În Cariera 13 oct 2010
"The character of how you live your life influences the character of your "self"". Bruce H. Lipton
Baietelul meu de patru ani a venit la mine in lacrimi: "Mami, uite ce mi-a facut usa de la bucatarie, m-a lovit…"

Da, asta se intampla la un copil de patru ani care inca nu este constient de optiunile pe care le are si de faptul ca poate preveni actiunile din afara lui, ca isi poate adapta raspunsul si ca, prin urmare, consecintele raspunsului il vor duce intr-o directie sau alta. Vedeti, multi clienti imi spun ca sunt stresati si ca mediul este de vina. "Mediul este de vina" pana in momentul in care cineva este constient de puterea interna pe care o are si de faptul ca isi poate directiona gandirea, emotiile, cuvintele, actiunile. Asta nu se intampla de pe o zi pe alta, necesita antrenament, asa cum cele dintre voi care faceti sport va antrenati corpul pentru a fi mai agile, puternice, etc. Exista nenumarate scoli de gandire care propun solutii in acesta priviinta.

Am experimentat efectele negative ale stresului "la prima mana", cum se zice. Anii in care nu am avut prea multa grija de sanatatea mea mi-au influentat in mod negativ imunitatea. Dupa prima nastere, dupa schimbarile majore hormonale, toti factorii necesari pentru a declansa boala cronica de tiroida au fost prezenti. De 10 ani am boala care se numeste Hashimoto, tiroidita.  Corpul meu imi ataca tesutul tiroidian crezand ca este corp strain. Petru a compensa cat de cat  urmez un tratament cu hormoni sintetici. Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, asezata la baza gatului si care are diverse functii foarte importante in organism. O tiroida care nu functioneaza bine poate influenta negativ calitatea vietii: de la dereglari in metabolism cu consecinte asupra greutatii corporale, functiile cognitive ingreunate, nivel scazut de energie, etc...Pana la urma acesta a fost darul meu, pentru ca am inceput sa fiu curioasa in privinta felurilor in care pot sa imi dezvolt alte reactii la ceea ce se intampla in jurul meu, cum sa imi gestionez starea din care operez un comportament, cum pot sa-mi creez mai multe optiuni care sa ma faca mai puternica si sa-mi cresc calitatea vietii, in ciuda faptului ca traiesc avand o conditie cronica. Mai mult, stiati ca foarte multe femei, in special dupa 35 de ani, au probleme cu tiroida si ca aceste probleme sunt de multe ori nediagnosticate?

Multi oameni se gandesc ca a fi expert in managementul stresului inseamna ca devii ca un calugar budhist, calm si senin tot timpul. Nimic mai departe de ce vreau sa va sugerez: ce ziceti de un compromis? Aveti in tolba voastra o paleta larga de emotii: veselie, tristete, suparare, anxietate, relaxare, pe care le folositi corespunzator situatiei. Cu cat avem reactii exagerate fata de intensitatea situatiei (in emotii negative) in comparatie cu nivelul optim pentru fiecare dintre noi, cu atat ne folosim mai mult din rezervele de energie. Cu cat nivelul nostru de energie este mai scazut, cu atat avem mai putin de dat (de exemplu: mai putina afectiune copiilor sau partenerului nostru)…Cu cat va dezvoltati capabilitatea de a gestiona stresul intr-o maniera optima pentru voi, cu atat mai mult veti trai mai putin in anxietate, in furie, in discomfort fizic si mai mult intr-o stare generala de bine. Cu cat veti invata sa eliminate grijile inutile si sa va relaxati chiar si atunci cand mediul nu neaparat este propice, cu atat veti avea mai multa energie, veti gandi mai bine, deci veti deveni mai eficiente si mai implinite.

Multi oameni stiu despre impactul negativ pe care stresul il are asupra relatiilor cu ei insisi si cu alte persoane, asupra performantei la lucru, asupra apetitului sexual, asupra memoriei etc. Din pacate, stresul a devenit ca un inamic tacut si omniprezent, iar unii oameni sunt atat de obisnuiti cu el ca se gandesc ca nu exista alte optiuni si ca asa trebuie viata traita. Foarte putini se trezesc la timp si spun, “STOP! E timpul sa fac ceva”. De obicei un eveniment extern (ca de exemplu pierderea jobului, a relatiei, o boala) ii influenteaza sa se opreasca din inertie si sa ia in considerare alte posibilitati de a aborda viata. Ganditi-va: cati oameni in jurul vostru si-au pierdut simtul umorului, sunt irascibili, violenti, anxiosi…Vreti sa fiti unul dintre ei sau puteti mai bine?
Evolutia speciei umane ne-a ajutat sa ne dezvoltam diverse mecanisme de supravietuire, de exemplu cele de protejare si dezvoltare/crestere. Aceste procese sunt esentiale pentru supravietuirea oricarui organism. In fiecare zi miliarde de celule in corpul vostru trebuie sa fie inlocuite pentru ca devin neputincioase. Pentru a putea mentine acest proces de reinnoire celulara corpul vostru consuma o cantitate imensa de energie. Studii facute la Universitatea Standford in SUA de catre Dr. Bruce Lipton au aratat ca aceste mecanisme crestere si protectie sunt esentiale pentru supravietuirea noastra. Problema este ca ele nu pot opera in mod optim simultan. Cu cat functionam in modul de protectie, cu atat stagnam cresterea si doar folosim energie. Asta are un impact puternic asupra vitalitatii voastre si ne simtim obosite. Spre deosebire de procesele care stimuleaza cresterea si dezvoltarea unui organism: cand un organism creste foloseste energie, dar si produce energie. Cand suntem stresati glandele adrenale dau alarma si hormonii de stres fight-flight care sunt in sange influenteaza redirectionarea fluxului de sange catre tesuturile mainilor si picioarelor (ne luptam sau o luam la sanatoasa?). Ce se intampla? Sangele care alimenta procesele de digestie, absorbtie, excretie- procese care sustin viata- a fost redistribuit din zona viscerala catre alte parti ale corpului pentru a pune in functiune mecanismul de fight-flight.  Organele viscerale nu pot sa-si indeplineasca cum trebuie functiile care ajuta la cresterea celulelor si producerea de energie. Mai mult, hormonii stimulati de catre glandele adrenale interfereaza negativ cu sistemul imunitar pentru a conserva rezervele energetice. Asta poate insemna ca capacitatea organismului nostru de a lupta impotriva infectiilor scade. Totodata, in timpul stresului activitatea in cortexul prefrontal, zona din creier care se ocupa cu procesele cognitive ca: analiza, luare de decizii, etc., este mai putin irigata...Ce credeti ca inseamna asta?

Daca va intereseaza sa va cresteti calitatea vietii si sa va bucurati de calatoria pe acest pamant (nu e vorba numai de cati ani traiti, ci si de calitatea vietii in acesti ani) incepeti sa va ganditi si sa va creati un plan de eliminare a surselor de stres pe cat posibil, dar si sa cautati modalitati active prin care sa va creati vieti interesante, care sa va stimuleze procesele de crestere si dezvoltare. Invatati sa reinterpretati cauzele stresului si sa reactivati sistemul natural de reducere a stresului. Exista atatea resurse pe care puteti sa le folositi pentru a avansa in aceasta directie, inclusiv rubrica aceasta.

Va propun un exercitiu: ganditi-va la o situatie pe care simtiti ca nu o puteti controla si care va face sa va simtiti plina de griji. Faceti o lista cu toate detaliile necesare legate de aceasta situatie. Pe cat posibil nu faceti evaluari, ci doar descrieti faptele. Apoi imaginati-va ca traind in stres pentru o perioada mai lunga de timp si la toate consecintele care pot apare, prin urmare, in viata voastra.

Imaginati-va apoi o versiune mai in varsta a voastra care vine din viitor si va spune ca totul se va rezolva in bine pentru voi si ca o sa fiti ok. Ce ati fi inspirate sa faceti azi pentru a opera dintr-o mentalitate de crestere/dezvoltare (sau, de exemplu Ce ati face azi pentru a progresa in directia obiectivelor voastre?) si nu de protejare?

Acum, as putea sa demolez “usa care l-a lovit” pe baietelul meu, sau pot sa-l ajut sa invate cum sa recunoasca traiectoriile usii si sa sa anticipeze miscarea optima de trecere prin acel spatiu fara sa se loveasca de ea…

Bucurati-va de viata! Pe data viitoare,

Catalina D. Flore
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

alina brusture (14.11.2010, 20:25)
trebuie sa invingem stresul si sa nu ne lasam "purtati" de toate efectele sale negative. trebuie sa fim calmi, optimisti si fericiti, in orice situatie...Vom trai mult mai mult si veti fi sanatosi!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi