Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, ne îndeamnă să nu căutăm forme de zahăr mai sănătos, deoarece toţi agenţii de îndulcire au aceleaşi caracteristici: calorii goale şi niciun rol nutritiv pentru organism. Singurul motiv pentru care pot fi consumaţi este doar plăcerea pe care ne-o oferă gustul dulce.
"Nu există avantaje ale unor forme de zahăr în detrimentul altora, iar în cărţile de nutriţie se numesc agenţi de îndulcire, fie că e vorba de zahăr alb sau brun, sirop de porumb, miere sau fructoza din fructe. În organism, furnizează energie, dar la consum mai mare de câteva linguriţe/zi iau calea metabolizării alcoolului şi fac grăsime de depozit şi obezitate abdominală.", a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
Un obiectiv pe care şi tu ar trebui să ţi-l stabileşti în legătură cu toţi agenţii de îndulcire este, în opinia nutriţionistei, să-i consumi în cantitate mică, precum sarea din mâncare.
Din această cauză, spune Mihaela Bilic, îndulcitorii sunt o alternativă sigură şi pentru sănătate şi pentru siluetă: "dacă o substanţă e de 400-600 ori mai dulce ca zahărul, înseamnă că va fi nevoie de o cantitate infimă ca să obţii gustul dulce, ceva de ordinul micro sau nano grame, adică e vorba doar de urme de zahăr".
Obiectivul tău, trebuie să fie, aşadar, o dietă fără zahăr, nu căutarea unei forme mai sănătoase de zahăr, subliniază nutriţionista.