Atunci când îți păstrezi dantura sănătoasă, poți preveni diferite probleme generale, chiar și apariția cancerului bucal, care este cunoscut ca fiind una dintre bolile care apar și la nivelul cavității orale. Acesta apare în mai multe locuri din gură, mai exact în zona limbii sau sub aceasta, în interiorul obrajilor, al buzelor, gingiilor, cât și pe cerul gurii (la bolta palatină). Simptomele însă apar pe parcurs și trebuie să fii atent la tot ceea ce ți se pare schimbat în gură, spre exemplu, colorații roșiatice intense, pete albe, sângerări orale fără motiv, dificultate și disconfort în înghițire. Dacă acestea nu trec în decursul a câteva săptămâni, medicii stomatologi recomandă o vizită cât mai urgentă la clinica dentară.
Iată ce este bine să faci pentru a evita problemele orale și generale.
Periază-ți dinții în fiecare zi
Periajul dentar trebuie efectuat atât dimineața, cât și seara, cu o periuță de dinți cu perii moi sau medii sau chiar cu o periuță electrică. Tehnica de periaj trebuie să dureze 2-3 minute. Este important ca mișcările periajului să fie ușoare, de sus în jos, întotdeauna verticale sau circulare, de la gingii spre vârful dinților. Totodată, este bine ca periuța să fie schimbată o dată la 3 luni sau de fiecare dată când te confrunți cu o răceală, pentru a evita o posibilă reinfectare.
Utilizează ața dentară
Pentru îndepărtarea tuturor resturilor alimentare dintre dinți, pe lângă periajul dentar, folosește ața dentară. Conform National Institute of Dental and Craniofacial Research, trebuie să utilizezi aproximativ 40-45 cm de ață dentară, să o înfășori pe degetele mijlocii de la ambele mâini, iar porțiunea rămasă liberă trebuie să o ții întinsă perfect și să o curbezi la baza fiecărui dinte prin mișcări lejere, de sus în jos.
Folosește apa de gură sau dușul bucal
La fel de importante precum periuța și ața dentară sunt și apa de gură, și dușul bucal. Este bine să utilizezi apă de gură imediat ce ți-ai periat dinții și ai îndepărtat toate resturile alimentare dintre aceștia. În acest fel, ești sigur că igiena dentară s-a realizat complet, iar ca un plus, respirația este din nou proaspătă.
Pe de altă parte, dușul bucal este foarte benefic persoanelor care au lucrări dentare, precum coroane sau proteze fixe. Este mult mai ușor să-ți igienizezi dantura cu dușul bucal, trebuie doar să discuți cu medicul tău stomatolog despre produsul potrivit și tehnica de utilizare.
Igienizează-ți și limba
În momentul în care ne igienizăm dinții și gingiile, este bine să luăm în calcul și curățarea limbii. Deoarece pe suprafața acesteia, de-a lungul zilei, se strâng numeroase bacterii și resturi alimentare și pot duce la apariția anumitor afecțiuni orale, implicit și la cancerul oral.
Limba se curăță foarte ușor, fie cu spatele periuței de dinți manuale, care are un suport special conceput pentru igienizarea limbii, fie cu un curățător de limbă, spre exemplu, o răzușă linguală.
Mergi regulat la stomatolog
Vizitele periodice la dentist trebuie să devină prioritare, pentru menținerea sănătății dentare și a întregului organism. Un control stomatologic o dată la 6 luni constă în verificarea dinților și a gingiilor atât clinic, cât și radiologic, prin realizarea unei radiografii dentare panoramice.
Tot la fiecare 6 luni este bine să faci și o igienizare profesională, adică o curățare a întregii danturi, prin realizarea tehnicilor moderne de detartraj, periaj și airflow. Airflow-ul este foarte benefic pentru dinții noștri, deoarece îndepărtează petele colorate de pe dinți și astfel îți vei recăpăta din nou naturalețea zâmbetului.
Sursă poză: Pixabay