Cercetatorii de la University of Turku, din Finlanda, arata care este reactia barbatilor la feromonii eliberati prin transpiratie de alti reprezentanti ai sexului masculin in cadrul unui studiu desfasurat recent. Rezultatele, publicate online de PLoS ONE, scot la iveala ca sunt mai dispusi sa coopereze cand simt aceasta substanta specifica procesului de transpiratie declansat, spre exemplu, de stresul de la locul de munca, de teama de esec si nu numai.
Feromon numit androstadienone s-a dovedit a fi, in cadrul testelor, elementul de legatura dintre barbatii care lucreaza impreuna, determinandu-i pe acestia sa isi ajute colegii.
Substanta este, potrivit unor studii anterioare, si cea care le ajuta pe femei sa decida cat de atragator este un barbat.
Rolul feromonului in incurajarea barbatilor sa lucreze mult mai eficient in echipa ar explica de ce acestia au reusit sa se mobilizeze atat de bine de-a lungul istoriei, pentru a iesi victoriosi din razboaie si a excela in sporturi precum fotbalul, unde o buna intelegere intre coechipieri este esentiala.